Απελαύνουν πρεσβευτές και υποβαθμίζουν τις σχέσεις τους

Kατηγορώντας την για “απόλυτη ρωσοφοβία”, η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις με την Εσθονία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ με το Ταλίν να «απαντάει» απελαύνοντας τον Ρώσο πρεσβευτή.

Η Εσθονία και οι γειτονικές της χώρες της Βαλτικής, Λετονία και Λιθουανία, περιλαμβάνονται σε μια ομάδα συμμάχων του ΝΑΤΟ που επιχειρηματολογούν σθεναρά υπέρ της παράδοσης από τη Γερμανία αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία προκειμένου να ενισχυθεί στη μάχη κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως είπε στον Εσθονό πρεσβευτή ότι πρέπει να φύγει τον ερχόμενο μήνα, και ότι οι δύο χώρες θα εκπροσωπούνται στην πρωτεύουσα η μία της άλλης από έναν προσωρινό επιτετραμμένο αντί από πρεσβευτή.

Η Εσθονία αντέδρασε λέγοντας κι αυτή από την πλευρά της στον Ρώσο πρεσβευτή να φύγει από τη χώρα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου.

“Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία καθώς η Ρωσία σχεδιάζει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, και καλούμε και άλλες χώρες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις να αυξήσουν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία”, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ρεϊνσάλου.

«Πήραν αυτό που τους άξιζε»

Η Εσθονία εντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ομάδα των δυτικών χωρών που στέλνουν από μόνες τους όπλα στην Ουκρανία.

Η Μόσχα ανέφερε πως η σημερινή κίνηση έγινε σε απάντηση στην απόφαση της Εσθονίας να μειώσει το μέγεθος του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στο Ταλίν.

“Τα τελευταία χρόνια η εσθονική ηγεσία έχει καταστρέψει ηθελημένα όλο το εύρος των σχέσεων με τη Ρωσία. Η απόλυτη ρωσοφοβία, η καλλιέργεια εχθρότητας προς τη χώρα μας έχουν αναχθεί από το Ταλίν σε κρατική πολιτική”, ανέφερε.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση των σχέσεων, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε: “Το εσθονικό καθεστώς πήρε αυτό που του άξιζε”.

Η Εσθονία είπε στη Ρωσία στις 11 Ιανουαρίου να μειώσει τον αριθμό των διπλωματών στην πρεσβεία της στο Ταλίν σε οκτώ, όσος και ο αριθμός των Εσθονών διπλωματών στη Μόσχα.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Λιθουανία απέλασε τον Ρώσο πρεσβευτή στη χώρα και υποβάθμισε τη διπλωματική εκπροσώπηση σε επίπεδο επιτετραμμένων, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούτσα.

Πηγή: ΑΜΠΕ