Απολύσεις ανεργία: Φόβοι για τσουνάμι απολύσεωνΥπό το φόβο της απόλυσης ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι καθώς περιμένουν «κύμα» απολύσεων από τις 15 Ιουλίου, οπότε και λήγει η προστασία από τις απολύσεις. . Ο τουρισμός ακόμη δεν έχει ανοίξει και όπως δείχνουν τα στοιχεία υπάλληλοι σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας είτε δεν θα ανοίξουν καθόλου είτε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτό το καλοκαίρι της ανασφάλειας και της ανεργίας τέσσερις στους 10 εργαζόμενους δεν νιώθουν ασφάλεια στην εργασία τους. Χιλιάδες εργαζόμενοι, μάλιστα, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται τους επόμενους μήνες ενώ θα πλεύσουν σε «αχαρτογράφητα νερά» από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους δεν νιώθουν ασφάλεια στην εργασία τους. Ο Στάθης Τέλιος που έδωσε συνέντευξη για εργασία ως σεκιούριτι τόνισε «Δεν υπάρχουν ουσιαστικά δουλειές. Εγώ βρήκα για να αναπληρώσω άλλους. Αν είμαι καλός στη δουλειά μου θα εξακολουθήσω να εργάζομαι.Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Κι αυτό γιατί δεν ξέρω μετά τι θα κάνω».Την ίδια ώρα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο δημιουργήθηκε για να ανακόψει τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας. Κι αυτό γιατί μόλις σε δέκα μέρες εφαρμογής του 3.000 εργοδότες έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε αυτό. Όπως καταφαίνεται επιχειρηματίες του τουρισμού με έναν θολό ορίζοντα μπροστά τους θεωρούν ότι η επιλογή των μειώσεων σε προσωπικό και άρα δραστικού περιορισμού του κόστους εργασίας είναι μονόδρομος και γι’ αυτό διστάζουν να μπουν στο πρόγραμμα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν νέες πιο βελτιωμένες κινήσεις ώστε αυτό να γίνει πιο δελεαστικό.

Ο κορονοϊός, έφερε ανατροπές σε 1.232 συμβάσεις αορίστου χρόνου, που τον Μάιο του 2020 – παρά τα μέτρα – μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόληση και τώρα οι εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν λαμβάνοντας ακόμη και κάτω από το μισό τους μισθό. Την αβεβαιότητα εντείνουν και οι εκτιμήσεις των εμποροβιοτεχνών ότι θα γίνουν 190.000 απολύσεις λόγω των μειωμένων τζίρων ενώ οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι φέτος η ύφεση θα ξεπεράσει το 8%.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ