Αργεντινή: Ο Κίνο δεν επιτρέπει να χρησιμοποιείται η Μαφάλντα ως «σύμβολο» κατά των αμβλώσεων

0
51

Ο «πατέρας» της διάσημης ηρωίδας κόμιξ «Μαφάλντα», Χοακίν Λαβάδο, ευρύτερα γνωστός ως Κίνο, δεν ενέκρινε τη χρήση της δημοφιλούς φιγούρας του για τους σκοπούς του κινήματος που εναντιώνεται στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Αργεντινή.
«Δεν το ενέκρινα, δεν αντανακλά τη δική μου θέση», τόνισε ο Κίνο μετά την χρήση (προφανώς χωρίς την άδεια του δημιουργού) από το κίνημα εναντίον των αμβλώσεων της έξυπνης και πάντα ετοιμόλογης «κόρης» που σχεδίασε ο ίδιος πριν από πενήντα και πλέον χρόνια.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο 86χρονος σήμερα σκιτσογράφος εξήγησε πως κυκλοφόρησαν εικόνες με τη Μαφάλντα να φοράει μπλε φουλάρι, που συμβολίζει την αντίθεση στον νόμο για τον εθελούσιο τερματισμό της κύησης. Ο ίδιος δήλωσε: «Δεν έχω δώσει την έγκρισή μου, αυτό δεν αντανακλά τη δική μου θέση, απαιτώ να αποσυρθούν».
Η εικόνα που χρησιμοποίησαν οι πολέμιοι της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, δείχνει τη Μαφάλντα, γελαστή, με μπλε φουλάρι, στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα «Σώζουμε δύο ζωές». Την εικόνα της χαρακτηριστικής ηρωίδας των κόμιξ συνόδευε μια φωτογραφία του Κίνο, που είχε ως λεζάντα υποτιθέμενη δήλωση του καλλιτέχνη ότι, η Μαφάλντα του «δεν φοράει πράσινο φουλάρι διότι το χρώμα της είναι το φωτεινό μπλε». Ο Κίνο διέψευσε ότι έχει κάνει τέτοια δήλωση.
Από το 2003, το πράσινο φουλάρι στην Αργεντινή είναι σύμβολο της εθνικής εκστρατείας με αίτημα νόμιμες, ασφαλείς και δωρεάν αμβλώσεις.
«Πάντα ήμουν πιστός στον σκοπό της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και των δικαιωμάτων των γυναικών ειδικά, και τους εύχομαι καλή τύχη στις διεκδικήσεις τους», πρόσθεσε ο Κίνο.
Στις 8 Αυγούστου, η Γερουσία της Αργεντινής αναμένεται να εξετάσει το νομοσχέδιο που έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή και που νομιμοποιεί τον εθελούσιο τερματισμό των κυήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP /Dario Lopez-Mills

www.ert.gr

2018-07-20 13:04:16

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ