Αρμενία: Την έναρξη «βελούδινης επανάστασης» κήρυξε η αντιπολίτευση (video)

Χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν και σήμερα να διαμαρτύρονται στη Γερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας, κατά του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος εξελέγη χθες από το Κοινοβούλιο πρωθυπουργός με ενισχυμένες εξουσίες. «Την έναρξη ειρηνικής, βελούδινης επανάστασης» , κήρυξε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης , Νικόλ Πασινιάν καλώντας «να σταματήσει η λειτουργία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών».

#Protests in #Yerevan, #Armenia continue: follow @KarenaAv for live updates from location pic.twitter.com/C3puVpfG59
— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) April 18, 2018

Δεκάδες διαδηλωτές προσήχθησαν από τις αρχές ενώ προσπαθούσαν να αποκλείσουν μία από τις κύριες οδικές αρτηρίες του Γερεβάν, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς σήμερα το πρωί γύρω από την κατοικία του Σερζ Σαρκισιάν ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς μια μεγάλη πλατεία της κεντρικής πόλης.
Την Τρίτη (χθες), δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Γερεβάν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης και βουλευτή Νικόλ Πασινιάν, σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Αρμενία.
Ο Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος ολοκλήρωσε μόλις τη δεύτερη και τελευταία προεδρική θητεία του, επανήλθε στην εξουσία πετυχαίνοντας να εκλεγεί πρωθυπουργός από το Κοινοβούλιο σε μία χώρα όπου, ως αποτέλεσμα μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης, οι εξουσίες του προέδρου είναι κυρίως τιμητικές ενώ ο πρωθυπουργός διαθέτει ενισχυμένες εξουσίες.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η μεταρρύθμιση αυτή είχε μοναδικό σκοπό την παραμονή στην εξουσία του Σερζ Σαρκισιάν, ενός πρώην αξιωματικού του στρατού ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2008, αφού διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 2007-2008.
Ο νέος πρόεδρος της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν, ο οποίος δεν έχει συγγενικό δεσμό με τον προκάτοχό του, ανέλαβε από την πλευρά του καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα, μετά την εκλογή του από το Κοινοβούλιο στις αρχές Μαρτίου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFPwww.ert.gr

2018-04-18 12:18:28

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ