Αρναία: Το Μέλωμα Του Χριστού Με Χριστόψωμο 400 Κιλών!


Σε εορταστικό κλίμα και με τις μελωδίες της Φιλαρμονικής και της Χορωδίας Αρναίας, αναβίωσε για ακόμα μια χρονιά το έθιμο του μελώματος του Χριστού!

Την “Κ’στόπτα” ή του «Χριστού την πίτα», διαστάσεων 2 επί 2 μέτρων και βάρους 400 κιλών, έκοψε ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ.κ. Θεόκλητος μαζί με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνο, την περιφερειακή σύμβουλο, Κατερίνα Ζωγράφου και τον πρόεδρο της Αρναίας, Αγαπητό Κιάτο, την παραμονή των Χριστουγέννων παρουσία κατοίκων και επισκεπτών της Αρναίας που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν το δρώμενο, που πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες, και γεύτηκαν το Χριστόψωμο που παρασκεύασαν από νωρίς με μεράκι οι αδελφοί Λαλιώτη, τα καρύδια, το τοπικό μέλι και την Μουντοβίνα (από τον σύλλογο μελισσοτρόφων Αρναίας), καθώς και το κόκκινο ζεστό κρασί από το οινοποιείο της Κλαούντιας Παπαγιάννη.

Το χριστόψωμο (ή χριστόψωμα ή χριστόπ’τα ή κ’στόπ’τα ή κλίκ’ ή κ΄λούρα ή μπουγάτσια) το έφτιαχναν σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής, την παραμονή των Χριστουγέννων. Μόλις έβγαινε από το φούρνο, οι νοικοκυρές το άλειφαν με λιωμένο μέλι ή ζαχαρόνερο, για να γλυκάνει το Χριστό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ