Αρχίζει ο τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης για να κλείσει η 4η αξιολόγηση (video)

Με στόχο να κλείσει η 4η αξιολόγηση, αρχίζει αυτή την εβδομάδα ο τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (SLA), έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες (Euroworking Group) για να συζητήσουν θέματα που άπτονται της αξιολόγησης.

Την Τετάρτη προβλέπεται να αρχίσουν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών οι οποίοι και θα διερευνήσουν τη δυνατότητα επίτευξης τεχνικής συμφωνίας για τα προαπαιτούμενα. Εκτιμάται ότι μόνο ένας μικρός αριθμός απο τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και γι’ αυτό ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος απέστειλε επιστολή στους υπουργούς το προηγούμενο διάστημα, ζητώντας να επιταχύνουν τις διαδικασίες.
Στις 24 Μαΐου όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Στόχος είναι η τελική συμφωνία που θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας να είναι έτοιμα εως το Europgroup της
21ης Ιουνίου.
Οι δύο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν ως τις 24 Μαΐου για την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων και ήδη – σύμφωνα με πληροφορίες – έχουν προχωρήσει στη διαδικασία σύνταξης ενός προσχεδίου της τεχνικής συμφωνίας.
«Αγκάθια» παραμένουν η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η περαιτέρω απελευθέρωση σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, και ο επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ.
Στις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι να μην τεθεί ζήτημα επίσπευσης της μείωσης του αφορολόγητου.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, αλλά και στη μείωση των συντάξεων από το ’19, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και με βάση την πορεία των δημοσιονομικών, οποιαδήποτε συζήτηση είναι νόμιμη. Παράλληλα προσθέτει ότι άμεση προτεραιότητα είναι το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ert.gr
Σχετική είδηση: Η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στόχος της κυβέρνησης (video)www.ert.gr

2018-05-14 11:10:19

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ