«Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη» – Ξεκίνησαν οι δράσεις της εκστρατείας

Με έναρξη την Παρασκευή 4 Μαΐου και διάρκεια έως τα τέλη του μήνα, ξεκίνησε η εκστρατεία «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», που συντονίζει η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA για 5η συνεχή χρονιά στη χώρα μας.
Μάλιστα οι πρώτες ανταποκρίσεις κάνουν λόγο για μεγάλο ενθουσιασμό των εθελοντών, μικρών και μεγάλων.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στελέχη Εταιρειών Μελών, μαθητές, εκπαιδευτικοί, τοπικοί φορείς και Λιμενικές Αρχές, πραγματοποίησαν 26 καθαρισμούς σε παραλίες, βυθούς και χερσαίες περιοχές σε Αγαθονήσι, Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο Κρήτης, Ίμερο Ροδόπης, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Λάρισα, Λέρο, Λουτράκι, Νέο Φάληρο, Ξάνθη, Πάτρα, Πέλλα Ημαθίας, Πρέβεζα, Ρίο Αχαΐας, Ρόδο και Σαλαμίνα.
Η HELMEPA σε σχετική ανακοίνωση, κάνει γνωστό ότι «συντόνισε την 4 Μαΐου πρωτότυπη δράση καθαρισμού στην Κορινθία, του επαρχιακού δρόμου Πύργου-Λυγιάς, μήκους 9 χλμ, όπου μαθητές-Ναυτίλοι της HELMEPA και εκπαιδευτικοί του Λυκείου Δερβενίου Κορινθίας και άλλοι εθελοντές γέμισαν 42 μεγάλες σακούλες με απορρίμματα, τα οποία λόγω της κλίσης του δρόμου και με τη νεροποντή που ακολούθησε, θα είχαν καταλήξει στη θάλασσα.
Η πρωτοβουλία ήταν της Ένωσης Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού «Ο Νηρέας» και έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Πύργου Κορινθίας «Ερμής» και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων «ΠΑΝΔΟΙΚΟ». Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης, που υποστηρίζει τεχνικά την εκστρατεία, παρέλαβε τα διαχωρισμένα υλικά συσκευασίας.
Μετά τον καθαρισμό, οι μαθητές επισκέφθηκαν τον τάφο του Ολυμπιονίκη Μαραθωνοδρόμου Στ. Κυριακίδη και παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ για τον άθλο του να κερδίσει το 1946, τον 50ο Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης, ευαισθητοποιώντας Αμερικανούς και Έλληνες ομογενείς για τις ανάγκες της Ελλάδας, που υπέφερε τότε από ανέχεια».
Συνεχίζοντας η HELMEPA αναφέρει πως: «Στην Αττική, την Κυριακή 6 Μαΐου, η HELMEPA συνέδραμε στελέχη του Εταιρικού Μέλους της, Eurobulk S.A., που μαζί με τις οικογένειες τους, πραγματοποίησαν εθελοντικό καθαρισμό ακτής στο Καβούρι Βουλιαγμένης, συλλέγοντας κυρίως μικρού μεγέθους πλαστικά απορρίμματα, μια σημαντική απειλή για τη θαλάσσια ζωή.
Η καταγραφή των απορριμμάτων σε ειδικά δελτία της HELMEPA προσφέρει σημαντικά στοιχεία για τις ποσότητες, τους τύπους και την προέλευση τους. Τα συνολικά στοιχεία των καθαρισμών θα δημοσιευθούν τον Ιούνιο, ενώ συμμετέχοντες μαθητές και συντονιστές των δράσεων θα λάβουν αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής.
Έως σήμερα έχουν προγραμματιστεί άλλες 55 δράσεις, με συμμετοχή 4.700 εθελοντών. Στο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τον χάρτη με τις περιοχές των επόμενων καθαρισμών και να δηλώσετε συμμετοχή είτε σε προγραμματισμένες δράσεις είτε οργανώνοντας το δικό σας καθαρισμό».
www.ert.gr

2018-05-07 15:58:03

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ