Ασφαλές το εμβόλιο και για παιδιά ηλικίας 5- 11 ετών

Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για τον Covid-19 είναι ασφαλές και δημιουργεί «ισχυρή» ανοσολογική απάντηση σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, ανακοίνωσαν οι φαρμακοβιομηχανίες με αφορμή τα αποτελέσματα από κλινική δοκιμή.

Οι εταιρείες χορήγησαν στα παιδιά δύο δόσεις των 10 μικρογραμμαρίων, περίπου δηλαδή το ένα τρίτο της δοσολογίας που χρησιμοποιήθηκε για εφήβους και ενήλικες, Χορήγησαν τη δεύτερη δόση σε διάστημα τριών εβδομάδων μετά την πρώτη.

Οι δόσεις ήταν καλά ανεκτές και παρήγαγαν ανοσολογική απάντηση ενώ οι παρενέργειες ήταν ανάλογες με εκείνες που παρατηρήθηκαν σε μελέτη σε άτομα ηλικίας 16 έως 25 ετών, ανέφεραν.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες για εφήβους και ενήλικες περιλαμβάνουν κόπωση, πονοκέφαλο, μυϊκό άλγος, ρίγη, πυρετό και ναυτία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η ανακοίνωση των φαρμακοβιομηχανιών δεν ανέφερε εάν κάποιο από τα παιδιά στη δοκιμή παρουσίασε μυοκαρδίτιδα, μια σπάνια καρδιακή πάθηση που παρατηρήθηκε σε μικρό αριθμό εφήβων και νέων ενηλίκων.

Τα δεδομένα, τα οποία περιελάμβαναν περισσότερα από 2.200 παιδιά, θα υποβληθούν στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές υγείας «το συντομότερο δυνατό», ανέφεραν οι εταιρείες.

«Είμαστε πρόθυμοι να επεκτείνουμε την προστασία που παρέχει το εμβόλιο σε αυτόν τον νεότερο πληθυσμό, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουμε κανονιστικής άδεια, ειδικά καθώς παρακολουθούμε την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα και την ουσιαστική απειλή που θέτει στα παιδιά«, δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Να σημειωθεί ότι η αναμένονται να δημοσιευθούν επίσης τα δεδομένα κλινικών δοκιμών σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο Covid σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών, όπως είχε πει ο Μπουρλά την προηγούμενη εβδομάδα.

naftemporiki.gr