Αυξηση 30% στις τιμές καυσίμων σε μια ημέρα

Οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν πάνω από 30% την Τρίτη στον Λίβανο, μετά μια μερική άρση των επιδοτήσεων, ενώ οι ελλείψεις προκαλούν εδώ και εβδομάδες ατελείωτες ουρές αναμονής μπροστά από τα πρατήρια βενζίνης στη χώρα που καταρρέει.

Η αναθεώρηση των τιμών συνιστά ένα πρώτο βήμα προς μια κατάργηση των επιδοτήσεων καυσίμων από το κράτος, σε μια χώρα που έχει βυθιστεί σε μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως από το 1850, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Έως σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα παρείχε στους εισαγωγείς καυσίμων το 85% των απαιτούμενων δολαρίων για τις δραστηριότητες τους με βάση την επίσημη ισοτιμία των 1.507 λιρών Λιβάνου προς ένα δολάριο, τιμή πολύ πιο συμφέρουσα σε σχέση με αυτήν της μαύρης αγοράς όπου το δολάριο ανταλλάσσεται στο εξής με περισσότερες από 17.000 λίρες Λιβάνου.

Αυτό το σύστημα επιδοτήσεων είχε συντείνει έως τώρα στη μείωση των τιμών στα πρατήρια καυσίμων και στην άμβλυνση των συνεπειών της κατάρρευσης της λίρας Λιβάνου.

Ωστόσο, λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων της Τράπεζας του Λιβάνου, αυτή θα ανταλλάσσει πλέον με τους εισαγωγείς το δολάριο έναντι 3.900 λιρών, οδηγώντας έτσι στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε άλλους τομείς όπως οι μεταφορές και η ηλεκτρική ενέργεια. Ορισμένοι ιδιώτες προμηθευτές είχαν ήδη προειδοποιήσει τους πελάτες τους για την αύξηση των τιμών.

Η αύξηση αυτή ανακοινώνεται την ώρα που οι ελλείψεις καυσίμων παραλύουν τη χώρα εδώ και εβδομάδες, οι εικόνες με τους αυτοκινητιστές να σταθμεύουν επί ώρες μπροστά από τα πρατήρια βενζίνης έγιναν καθημερινές.

“Δεν μου αρέσει η ζωή εδώ, δεν την αντέχω πια”, δήλωσε σήμερα ο Νουρεντίν Ραντουάν, ένας πολίτης που περίμενε σε μεγάλη ουρά στη Βηρυτό. “Κάθε μέρα κάνουμε ουρά για τη βενζίνη, δεν υπάρχει πιο ταπεινωτικό από αυτό. Σύντομα θα αλληλοσκοτωθούμε για τη βενζίνη”, δήλωσε.

“Αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες μπροστά από τα πρατήρια καυσίμων είναι απαράδεκτο, είναι μια ταπείνωση για τους πολίτες”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, ένας από τους πολιτικούς που επικρίνονται από τους διαδηλωτές που καταγγέλλουν μια πολιτική τάξη διεφθαρμένη, ανίκανη και σχεδόν αμετάβλητη εδώ και δεκαετίες.

Με την ευκαιρία συνεδρίασης για την ασφάλεια της οποίας προήδρευε, ο Αούν δήλωσε ότι το νέο δελτίο τιμών καυσίμων αναμένεται να “περιορίσει την κρίση”.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters