Αόρατοι εχθροί απειλούν το αγαπημένο πλοίου του Ερρίκου του 8ου

To ναυάγιο του Mary Rose αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο από καταστρεπτικά νανοσωματίδια.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρέθηκε ξανά το ναυάγιο του θρυλικού βρετανικού πολεμικού πλοίου Mary Rose και εντοπίστηκαν άγνωστοι και αόρατοι μέχρι σήμερα εχθροί του που προκαλούν τη διάβρωση του.

Όταν ο Ερρίκος ο 8ος ανέβηκε στον αγγλικό θρόνο είχε ανοικτό το πολεμικό μέτωπο με τη Γαλλία αλλά σχεδόν ανύπαρκτη ναυτική δύναμη αφού η Αγγλία διέθετε μόλις δύο πολεμικά πλοία. Οι ιστορικοί έχουν καταλήξει στο ότι ο Ερρίκος παρήγγειλε δύο νέα μεγάλα και με βαρύ εξοπλισμό πολεμικά πλοία αλλά κάποια στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανό η παραγγελία να είχε γίνει πριν γίνει ο Ερρίκος ο 8ος  βασιλιάς αλλά οι εργασίες ολοκληρώθηκαν όταν ανέλαβε την εξουσία εκείνος.

Στο ένα από τα δύο πλοία ο Ερρίκος έδωσε το όνομα της αδελφής του και ονομάστηκε Mary Rose. To πλοίο αυτό έγινε το αγαπημένο πλοίο του Ερρίκου και θεωρείται το «καμάρι» του αφού για περίπου 35 χρόνια χρόνια κατάφερνε να φέρνει σε πέρας τις αποστολές του. Στη διάρκεια αυτών των ετών το πλοίο δέχτηκε πολλές επισκευές και τροποποιήσεις και πιστεύεται ότι διέθετε την πιο πρωτοποριακή για την εποχή τεχνολογία ρίψης βλημάτων με τα κανόνια του. Όμως σε μια ναυμαχία με το γαλλικό στόλο το 1545 Mary Rose βυθίστηκε. Κάποια στοιχεία υποδεικνύουν ότι στις τελευταίες εργασίες που έγιναν στον πλοίο τοποθετήθηκαν σε αυτό τόσο πολλά κανόνια το βάρος των οποίων το κατέστησε τελικά ασταθές και ευάλωτο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 το ναυάγιο του πλοίου εντοπίστηκε και μετά από προσπάθειες 11 ετών το 1982 έγινε η ανέλκυση του η οποία έγινε σε ζωντανή μετάδοση και υπολογίζεται ότι την παρακολούθησαν 60 εκατ. τηλεθεατές. Μαζί με το κουφάρι του πλοίου βρέθηκαν και εκατοντάδες αντικείμενα που όλα εκτίθενται σε ειδικό χώρο που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό. Όμως η ανέλκυση του σκάφους μετά από τόσους αιώνες και η έκθεση του στο οξυγόνο είχε εξ αρχής προκαλέσει διαφόρων ειδών προβλήματα και διαβρώσεις στο ξύλο του τις οποίες οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει με επιτυχία.  

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ χρησιμοποίησαν την Ευρωπαϊκή Εγκατάσταση Ακτινοβολίας Συγχρότρου (ESRF) στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας πραγματοποιώντας μια τομογραφία ακτίνων Χ στο Mary Rose. H τομογραφία αποκάλυψε την ύπαρξη άγνωστων μέχρι σήμερα εχθρών του πλοίου που συνεχίζουν να το καταστρέφουν. Πρόκειται για νανοσωματίδια όξινου σιδήρου και θείου που καταστρέφουν το ξύλο του πλοίου. Το ESRF όχι μόνο εντόπισε την ύπαρξη αλλά επίσης την θέση αυτών των νανοσωματιδίων, το πόσο απέχουν μεταξύ τους καθώς και τη δομή τους. Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να αναπτύξουν κάποιες μεθόδους για να προστατέψουν το πλοίο από αυτά τα βλαπτικά νανοσωματίδια.

Προτεινόμενα για εσάς