Βέλγιο: Αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες ευρωεκλογές

0
25

Την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης (365 ημέρες) για τις επόμενες ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ 23 και 26 Μαϊου 2019, κήρυξε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για την έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου», σύμφωνα με την οποία κατά μέσο όρο το 60% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ είναι κάτι θετικό. «Oι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι αναμφισβήτητα μία μάχη, όχι μόνο μεταξύ των παραδοσιακών κομμάτων της Δεξιάς, της Αριστεράς και του Κέντρου, αλλά και μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στα οφέλη της συνεχιζόμενης συνεργασίας και της ολοκλήρωσης σε επίπεδο ΕΕ και εκείνων που θα ήθελαν να ανατρέψουν όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 70 χρόνια», τόνισε ο Αντόνιο Ταγιάνι. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου», το 50% των Ευρωπαίων δείχνουν ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, αν και μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει πότε αυτές θα πραγματοποιηθούν.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πολιτών και το 87% των Ελλήνων πολιτών επιθυμούν αυτή η διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνοδευθεί και από μία πραγματική συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα και το μέλλον της ΕΕ.
Το 46% των Ευρωπαίων πολιτών, έναντι 29% των Ελλήνων πολιτών, δηλώνει ικανοποιημένο με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, ενώ απογοήτευση δηλώνει το 42% των πολιτών στην ΕΕ και το 66% των Ελλήνων.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 45% των πολιτών θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης χρονιάς. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ουδέτερη άποψη.
Παράλληλα, το 15% των Ελλήνων πολιτών δηλώνουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 68% που πιστεύουν ότι πάνε προς λανθασμένη κατεύθυνση.
Όσον αφορά τη σημασία που δείχνουν στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2019, το 41% των Ελλήνων, έναντι 49% των πολιτών στην ΕΕ, δηλώνει πως αυτές είναι υψίστης σημασίας.
Στις ευρωεκλογές θα εκλεγούν με άμεση καθολική ψηφοφορία τα 705 μέλη του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ θα αποφασισθεί έμμεσα και ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-23 13:51:27

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ