Βασιλειάδης: Ο Ντεμιρτάς ανέκοψε τη φόρα του Ερντογάν (audio)

Ο κ. Ερντογάν πέτυχε το σκοπό του σε ένα βαθμό, αλλά δεν είναι ο μοναδικός νικητής, γιατί υπάρχει και ένας δεύτερος νικητής που του έκοψε το δρόμο για τον θρίαμβο που επεδίωκε, ο κ. Ντεμιρτάς . Ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας «Απογευματινή» στην Κωνσταντινούπολη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι στον κ. Ερντογάν δεν αρκούσε η κατάκτηση της προεδρίας, αλλά ούτε και η απλή πλειοψηφία στη Βουλή. Στόχος του  ήταν, επισήμανε ο κ. Βασιλειάδης, να πετύχει τα 2/3 της Βουλής που αντιστοιχούν σε 400 βουλευτές, για να μπορεί να πραγματοποιήσει τις αλλαγές στο σύνταγμα που πάντα ήθελε και δεν είχε καταφέρει να κάνει. Όμως ο έγκλειστος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, ο κ. Ντεμιρτάς του ανέκοψε αυτή τη φόρα και κατόρθωσε, παρά τις πιέσεις και τις δυσκολίες, να περάσει το 10% και να εκλέξει 67 βουλευτές. Αυτό σε διαφορετική περίπτωση σήμαινε ότι οι έδρες αυτές θα πήγαιναν κυρίως στο κυβερνών κόμμα, γιατί μόνον αυτό στη νοτιοανατολική Τουρκία πιάνει το εκλογικό μέτρο για να βγάλει βουλευτές.

Ο κ. Βασιλειάδης σχετικά  με το Κεμαλικό κόμμα είπε ότι επιμένει να παίζει στο γήπεδο του αντιπάλου του. Τόνισε ότι τόσο ο κ. Ιντζέ, όσο και το κόμμα δεν έλεγξε ποτέ την κυβέρνηση για τον εθνικιστικό λόγο που χρησιμοποιεί,  την πολιτική που εφαρμόζει στις όμορες χώρες, την προσπάθειά του να επιβάλει την εξωτερική του πολιτική, χρησιμοποιώντας ακόμη και βία και στρατιωτικά μέσα, όπως θα άρμοζε σε ένα κόμμα το οποίο θέλει να θεωρείται σοσιαλιστικό κόμμα και  που βρίσκεται αριστερά του κέντρου. Η πρακτική του δεν συνάδει με αυτόν τον χαρακτηρισμό και αυτό του αφαίρεσε ψήφους, πρόσθεσε ο κ. Βασιλειάδης.
Στην ερώτηση εάν ο κ. Ερντογάν, είναι τώρα περισσότερο σίγουρος και αυτό σηματοδοτήσει αλλαγή στην πολιτική του, ο κ. Βασιλειάδης επικαλέστηκε τον Κώστα Βάρναλη που  στο έργο του Προμηθέας βάζει σε διάλογο τον Ιησού με τον Προμηθέα και λέει μία φράση πολύ χαρακτηριστική ότι «ο απλός άνθρωπος δεν πιστεύει στα μάτια του αλλά στα αυτιά του, σε αυτό που ακούει».
Ο πρόεδρος Ερντογάν, δήλωσε ο κ. Βασιλειάδης, απευθύνθηκε στα αυτιά του λαού και έτσι μπόρεσε να φθάσει εδώ που έφθασε. Όμως αν και στην πολιτική μπορεί κανείς να πει ότι το δύο και δύο κάνει τέσσερα ή οκτώ ή δεκάξι και να πείσει γι’ αυτό,  στην οικονομία κάνει τέσσερα. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, η κατάσταση οικονομικά στην Τουρκία μετά τις εκλογές θα είναι πολύ πιο  δύσκολη από πριν, θα είναι η Ελλάδα του 2008- 2009, κοινωνικά όπως η Ελλάδα το 1946-1949, πολιτικά όπως η Ελλάδα το 1967-1974. Η καυτή πατάτα στην Τουρκία, είναι η οικονομία της, τόνισε, και πρόσθεσε ότι χρειάζονται άμεσα τις εξωτερικές επενδύσεις, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ.
Ο κ. Βασιλειάδης κατέληξε εκτιμώντας ότι τα οικονομικά προβλήματα, επηρεάζουν και επιβάλλουν σε μία χώρα να είναι διαλλακτική στην εξωτερική πολιτική, και ότι ο κ. Ερντογάν, με τον δικό του πάντα τρόπο, θα φανεί διαλλακτικότερος στη δύση,  με τον γνωστό λόγο του και με διαλλακτικές εκφράσεις και στην αντίληψη του «ναι μεν αλλά». Όμως αυτό που έχει σημασία, τόνισε, θα είναι η αντιμετώπιση των συμμάχων και των εταίρων της Ελλάδας στην ΕΕ.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζήwww.ert.gr

2018-06-26 12:14:04

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ