Βουλή-Novartis: Μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα (video)

0
53

Η Βουλή αποφάσισε τη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-‘Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη. Οι βουλευτές ψήφισαν σε δέκα κάλπες, όσα και τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία είχε συγκροτηθεί η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης. Στην ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής και 4 ανεξάρτητων βουλευτών.
Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis, είχε προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Με βάση την σημερινή απόφαση, η Βουλή θα διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση 

Σε υψηλούς τόνους νωρίτερα διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση η συζήτηση επί του πορίσματος για την υπόθεση της Novartis, η οποία ολοκληρωθηκε με μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες, μία για το κάθε εγκαλούμενο πολιτικό πρόσωπο. Από τη συζήτηση αποχώρησαν η ΝΔ,η ΔΗΣΥ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι, ενώ υπέρ της παραπομπής των πολιτικών προσώπων θα ψηφίσει η ΧΑ. Η ΝΔ αν και είχε δηλώσει τα ονόματα των βουλευτών της που θα ήταν ψηφολέκτες στην ψηφοφορία, αποχώρησε σύσσωμη. Γι’ αυτό λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν πήρε αρνητική απάντηση από τη ΝΔ για την παραμονή στην αίθουσα των ψηφολεκτών της, είχε δηλώσει απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «η ΝΔ απέχει της ευθύνης».
Οι πολιτικοί αρχηγοί
«Βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος, ίσως της δυσκολότερης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας και στην αυγή μιας νέας εποχής, κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης η Ελλάδα, με σκληρή προσπάθεια και μετά από πολλές – και άδικες σε αρκετές περιπτώσεις – θυσίες του λαού μας, πατάει ξανά γερά στα πόδια της», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.
«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα των θυσιών, του ελληνικού λαού, διότι οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά τις αμαρτίες του παρελθόντος, αμαρτίες που δεν ήταν δικές τους, αμαρτίες που δεν προέκυψαν τυχαία, αμαρτίες για τις οποίες κάποιος πρέπει να φέρει την ευθύνη», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και χαρακτήρισε «Θεσμική απρέπεια το κουκούλωμα του σκανδάλου Novartis».

Τσίπρας: Ξεριζώνουμε τις πρακτικές της διαφθοράς

Την αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία για την υπόθεση της Novartis ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Για το θέμα της Novartis είπε απευθυνόμενος προς τηv πλειοψηφία: «Δεν θα συμμετέχουμε σε μία ψηφοφορία φιάσκο. Μείνετε εσείς να ψηφίσετε μαζί με την Χρυσή Αυγή και τον κ. Καμμένο». Κατήγγειλε δε ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως «ενορχηστρωτή της σκευωρίας».

Προ ημερησίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ζήτησε ο Μητσοτάκης

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην ομιλία της στην Βουλή ότι «σήμερα εδώ ρίχνει αυλαία μια κακο-στημένη κι εν τέλει κακο-παιγμένη παράσταση. Ένα πραγματικό πολιτικό φιάσκο.Μια κατασκευασμένη ιστορία, στηριγμένη πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο. Μια προσπάθεια κατασκευής γεγονότων και ενόχων, μέσω πρόθυμων πλην ανώνυμων μαρτύρων και βολικών παραδοχών».

Γεννηματά: Αυλαία με κακοστημένη παράσταση

Ο ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, ευθύς εξαρχής, είχε θέσει ορισμένα ζητήματα που θα συνέβαλαν όσο ήταν δυνατόν στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και στην ανάδειξη του μεγάλου σκανδάλου που συνίσταται στο γεγονός ότι το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι, σήμερα είναι εμπόρευμα, πηγή τεράστιας κερδοφορίας για συγκεκριμένους ομίλους.

Κουτσούμπας: Πάλη ενάντια στο άθλιο σύστημα της διαφθοράς

«Είναι πολύ άγαρμπη η προσπάθεια σας να απαλλάξετε τους φίλους σας και να καταδικάσετε εκ προοιμίου τους αντιπάλους σας.Διώκετε ακόμη και τον – υπηρεσιακό για 30 ημέρες-πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο που επι δεκαετίες υπηρέτησε υποδειγματικά τη Δικαιοσύνη!​ ​Και θέσατε στο απυρόβλητο χωρίς δεύτερη κουβέντα​ τον δικό σας υπουργό που περιλαμβάνεται στην δικογραφία. Οι πολίτες θέλουν – και θα ήθελαν- στοιχεία, αποδείξεις και τεκμήρια. Με βάση αυτά να κρίνουν. Και όχι με αφορισμούς και ηθικές διακηρύξεις.​ ​Γιατί εκτός των άλλων το αφήγημα ηθικοί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και ανήθικοι όλοι οι άλλοι είναι αστείο​» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση να διεκδικήσει αποζημίωση από τη Novartis

Θλιβερή στιγμή του κοινοβουλίου, χαρακτήρισε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, τη στιγμή που συνέρχεται το κοινοβούλιο με παραπομπή βουλευτών, τ. υπουργών και πρωθυπουργών, τονίζοντας επίσης ότι «καλό θα ήταν στην καριέρα όλων τέτοιες στιγμές να μην υπάρχουν».

Λεβέντης: Η Βουλή έσφαλε που χωρίς να δεθεί η υπόθεση, παραπέμπει

Με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, συνέδεσε ο γραμματέας της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος, την χρονική ανακίνηση της υπόθεσης Novartis, μιλώντας στην Ολομέλεια. «Είναι σαν να λέτε κάνουμε εμείς ότι κάνουμε, αλλά κι εσείς κάνατε με τα φάρμακα», είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα ενώ ζήτησε να μην υπάρξει κανένας συμβιβασμός στην υπόθεση και να διεξαχθεί δημοψήφισμα.
Ως προς την διαδικασία, ανακοίνωσε ότι δεν θα απόσχει το κόμμα του από την ψηφοφορία και θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής των πολιτικών προσώπων, ωστόσο μέμφθηκε την πλειοψηφία διότι εξαίρεσε τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ δεν ψήφισε την πρόταση της ΝΔ για έρευνα για τους υπουργούς Ξανθό και Πολάκη.
Κοντονής: Η Αριστερά δεν τρομοκρατείται
«Επειδή πίστευαν ότι η Επιτροπή, θα οδηγείτο σε μια άποψη παραγραφής, γι’ αυτό τόσον καιρό δεν έλεγαν τίποτα. Σήμερα που διαπιστώνουν ότι θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, έρχονται με επιθετικό ύφος, με απειλές και με εκφράσεις τρομοκράτησης λες και δεν ξέρουν ότι η Αριστερά δεν καταλαβαίνει από τρομοκράτηση» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σχολιάζοντας τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης και των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση Novartis.
Ξανθός: Παρελκυστική η τακτική της ΝΔ
«Εξέταση σε άπλετο φως από τη Βουλή σημαίνει παραγραφή. Παραπομπή στη δικαιοσύνη σημαίνει ισχυρή πολιτική βούληση για αυτή την υπόθεση, ώστε να αποδοθούν ευθύνες» τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «παρελκυστική τακτική» ενώ χαρακτήρισε «καταγέλαστη και ενοχική τη θεωρία περί σκευωρίας». Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, που κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι παραβιάζει τους κανόνες του κράτους δικαίου και πρέπει να ντρέπεται για τις επιλογές της αυτές, ο κ. Ξανθός αντέτεινε ότι «πρέπει να ντρέπονται αυτοί που για χρόνια υπηρετήσαν ένα ανυπόληπτο, χρεοκοπημένο και φαύλο σύστημα του οποίου η ακραία εκδοχή είναι η υπόθεση Novartis».
Πολάκης: Πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα
«Το πρώτο συμπέρασμα από τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis είναι ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα» τόνισε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
«Ο κ. Βενιζέλος και οι προκάτοχοί του έφτιαξαν έναν νόμο που να σας καθαρίζει. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρεοκοπήσατε τη χώρα και ένα μεγάλο μέρος της χρεοκοπίας οφείλεται στον χώρο της υγείας» τόνισε ο κ. Πολάκης και χαρακτήρισε «εμετικό» τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, επειδή οδηγεί σε παραγραφές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις τιμολόγησης φαρμάκων της Novartis, κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, στις χρηματοδοτήσεις «ανύπαρκτων», όπως είπε, sites μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και στο Harvard Project.
«Δεν σε κατηγορούν ότι γράφτηκες στο Harvard, αλλά ότι υλοποίησες το Harvard Project και τις επιθυμίες της Novartis» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.
«Θέλει πολύ θράσος να είσαι βουτηγμένος στη διαφθορά και στη λαμογιά και να έρχεσαι εδώ και να λες δεν ξέρω», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και συνέχισε αναφέροντας διάφορα περιστατικά.
Συγκεκριμένα ανέφερε «πως η Novartis πουλάει το 2013 φάρμακα 130 εκατ. ευρώ και τα εισπράττει μέσα στο ίδιο έτος – και είναι η μοναδική εταιρεία που εισπράττει ολόκληρο το ποσόν, ενώ οι άλλες εταιρείες εισέπρατταν ένα μέρος των οφειλών».
Επίσης ανέφερε πως «επί υπουργίας του κ. Αβραμόπουλου το 2009, η Novartis πήγε από τα 340 εκατ. ευρώ στα 590 εκατ. ευρώ ετήσιο τζίρο, και πως ο μοριακός έλεγχος του αίματος κόστισε στο ΚΕΕΛΠΝΟ 50 και 60 ευρώ το τεστ αντί για οκτώ και εννέα ευρώ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στην Βουλή στην συζήτηση επί του πορίσματος για την υπόθεση Novartis αναφέρθηκε στο θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων τονίζοντας ότι δεν είναι κουκουλοφόροι αλλά νομοθετικά κατοχυρωμένοι.
Εκανε λόγο για ισχυρές ενδείξεις στην υπόθεση και αναφέρθηκε στα χρήματα που έδινε το ΚΕΕΛΠΝΟ σε μέσα ενημέρωσης.»Για ένα ζήτημα ηθικής τάξης 23.000 ευρώ, ο πρωθυπουργός ξήλωσε δύο υπουργούς και έδωσε ένα μήνυμα παντού» είπε και συμπλήρωσε ότι τόσα χρόνια δεν έχει «ανοίξει μύτη» όπως είπε για τα panama papers, για τις εξωχώριες, για τις λίστες, για τους οικονομικούς παραδείσους.Θέλει αρετή και τόλμη η κοινοβουλευτική δημοκρατία και αυτή την αρετή και τη τόλμη την έχει αυτή η κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Παπαχριστόπουλος.
Τι λένε τα εγκαλούμενα πολιτικά πρόσωπα
Για μια «κακόγουστη θεατρική παράσταση» έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση προειδοποίησε ότι «για την υπόθεση της σκευωρίας θα υπάρξει ειδικό δικαστήριο».
«Αθώος» δήλωσε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, τονίζοντας ότι «δεν αρνείται να καταθέσει, αλλά αρνείται να συμπράξει σε μια εκτροπή του Συντάγματος».
«Ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης», ζήτησε ο Παναγιώτης Πικραμένος, τονίζοντας ότι «τυχόν αδικαιολόγητη παράταση ή μη ολοκλήρωση της διαδικασίας θα οδηγήσει στη σπίλωση της προσωπικότητάς του».
«Για πρακτικές και μεθοδεύσεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές ενός κράτους δικαίου κατηγόρησε την κυβέρνηση» ο Γιώργος Κουτρουμάνης. Υπογράμμισε δε, «θα υπερασπιστώ, μέχρι τέλους, την τιμή, την εντιμότητα και το όνομά μου».
Για «σκευωρία με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που καταρρακώνει το κύρος της δικαιοσύνης και πλήττει τη δημοκρατία» έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας.
O πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς διαμαρτυρήθηκε για την ύπαρξη δέκα καλπών και αναρωτήθηκε αν μπορεί κάποιος βουλευτής να πει «όχι» για τον Σαλμά λόγω αναρμοδιότητας και «ναι» για τον Λυκουρέντζο.
«Eπιβεβαιώθηκα πλήρως ως προς την ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου εναντίον μου», αναφέρει στο υπόμνημά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και υπογραμμίζει ότι η σκευωρία κατέρρευσε και οι σκευωροί «προστατευόμενοι» ή όχι, προσπαθούν να διασωθούν από τη δίκαιη οργή των θυμάτων τους, καθώς και την απαξίωσή τους στην κοινή γνώμη της χώρας.
Για «ελεεινή πλεκτάνη και σχέδιο εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων», κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί δικανική, πολιτική και θεσμική ήττα, και την κατηγόρησε ότι είπε και συνεχίζει να λέει ψέματα στη Βουλή, συνεχίζοντας να παίζει παιχνίδια εις βάρος της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της δημοκρατικής παράταξης. «Στοχοποιείτε τα μη αρεστά σας πρόσωπα. Όλη η βάση της είναι κατά της συναλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.
Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορώντας τον για βάναυση καταπάτηση όλων των κανόνων της Βουλής, με το στήσιμο μιας σκευωρίας  «που ανοίγει από σήμερα τον ασκό του Αιόλου» όπως είπε χαρακτηριστικά, με στόχο να κρατά για χρόνια τους αντιπάλους του σε πολιτική ομηρία.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-18 22:55:23

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ