«Βούλιαξε» η τουριστική κίνηση στην Πορτογαλία – ΚΟΣΜΟΣ

0
58

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της Πορτογαλίας έκαναν βουτιά 40% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους καθώς ο κορονοϊός στέρησε τη χώρα από τα έσοδα που φέρνουν οι ξένοι τουρίστες, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκε σήμερα.

H Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΙΝΕ) της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε την προηγούμενη εκτίμησή της ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 16,3% σε σχέση με ένα έτος πριν και κατά 13,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, στις οποίες περιλαμβάνεται ο τουρισμός, μειώθηκαν κατά περίπου 40% σε σχέση με τα δεύτερο τρίμηνο του 2019, υποχωρώντας στα 13,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι εξαγωγές μόνο των υπηρεσιών, στις οποίες κυριαρχεί ο τουρισμός, έκαναν βουτιά 56% σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά περίπου 14% στα 28 δισ. ευρώ και οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά σχεδόν 11% σε περίπου 9 δισ. ευρώ. «Επρόκειτο για μία βίαιη ανάσχεση της πορτογαλικής οικονομίας και εξακολουθούμε (να βλέπουμε) μόνο την κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Αν και η τουριστική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία της ΙΝΕ, η έξαρση του κορονοϊού συνέχισε να πλήττει τον κλάδο, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κράτησαν μακριά τους επισκέπτες από τη Βρετανία -που είναι η μεγαλύτερη αγορά της Πορτογαλίας- έως αργά τον Αύγουστο. Ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Πορτογαλία τον Ιούλιο ήταν μειωμένος κατά 83% σε σχέση με ένα έτος πριν, σε περίπου 305.800, ενώ η πτώση τον Ιούνιο ανήλθε στο 96%.

Το ποσοστό ανεργίας στην Πορτογαλία αυξήθηκε στο 8,1% από 7,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΙΝΕ. «Πρέπει να βγάλουμε τη χώρα από την οικονομική ύφεση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. «Θα αντιδράσουμε σε αυτή την κρίση με την ίδια αποφασιστικότητα που αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη» το 2010-13, είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ