Βρετανία: Να γίνει το Λονδίνο η φιλικότερη πόλη για τους πεζούς

Ένα φιλόδοξο σχέδιο, χάρη στο οποίο το Λονδίνο θα μετατραπεί σταδιακά στην πιο φιλόξενη για τους περιπατητές πόλη του κόσμου, σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή ο  δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.
Στο πλαίσιο μιας στρατηγικής -που στόχο έχει να προωθήσει τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (με ολοένα και λιγότερη χρήση των αυτοκινήτων) στη Βρετανική πρωτεύουσα- μέχρι το 2041 το 80% των μετακινήσεων θα πρέπει να γίνονται με τα πόδια, με ποδήλατο ή με τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των κατοίκων, στη μείωση της ρύπανσης, καθώς και στη διαμόρφωση ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για τους πεζούς.
Από τη μεριά του,  ο πρώτος Επίτροπος Περπατήματος και Ποδηλασίας του Λονδίνου, Γουίλ Νόρμαν, τόνισε: «Το να ωθήσουμε περισσότερους Λονδρέζους να περπατούν τακτικά είναι βασικό για την υγεία και τη μελλοντική ευημερία της πόλης μας».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από το 92% των κατοίκων του πλανήτη ζουν σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά τα όρια ασφαλείας. Σε σχέση με τη Βρετανική πρωτεύουσα, από τα στοιχεία ειδικής μελέτης (2015)  καταδεικνύεται ότι, 9.500 Λονδρέζοι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο λόγω της μακροχρόνιας έκθεσής τους στη ρύπανση.
Η φιλανθρωπική οργάνωση  Living Streets προτείνει το περπάτημα ως το βασικό «μέσο μεταφοράς», τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και η δημιουργία πιο ελκυστικών και προσβάσιμων δρόμων για τους κατοίκους των πόλεων.
Όπως προκύπτει από έρευνα των αρχών του Λονδίνου, αν κάθε κάτοικος της πόλης των 8,8 εκατομμυρίων περπατούσε ή έκανε ποδήλατο για 20 λεπτά την ημέρα, το κόστος περίθαλψης για το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας θα μειωνόταν κατά περίπου 1,7 δισεκατομμύρια στερλίνες μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP /Frank Augstein
www.ert.gr

2018-07-20 10:34:53

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ