Βρετανία: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν το Αφγανιστάν

0
15

Οι Ταλιμπάν έχουν τον έλεγχο του Αφγανιστάν και οι βρετανικές και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα επιστρέψουν για να πολεμήσουν τους αντάρτες, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας.

«Αναγνωρίζω ότι οι Ταλιμπάν έχουν τον έλεγχο της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στο Sky News. «Θέλω να πω, δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να διαπιστώσεις εκεί που βρισκόμαστε».

Ερωτηθείς αν η Βρετανία και το ΝΑΤΟ θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, ο Γουάλας είπε: «Αυτό δεν είναι στα χαρτιά… Θα γυρίσουμε πίσω».

Ο κ. Γουάλας είπε ότι η στρατιωτική πλευρά του αεροδρομίου της Καμπούλ ήταν ασφαλής και ότι η Βρετανία έκανε ό,τι μπορούσε για να απομακρύνει Βρετανούς πολίτες και Αφγανούς που έχουν δεσμούς με τη Βρετανία.

«Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε περίπου 1200 έως 1500 άτομα την ημέρα με τη χωρητικότητα των αεροπλάνων μας και θα διατηρήσουμε αυτή τη ροή», είπε.

Η Βρετανία μετέφερε την πρεσβεία της στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από την πόλη. Ερωτηθείς τι θα ένιωθε αν έβλεπε τη σημαία των Ταλιμπάν να κυματίζει πάνω από το κτίριο της πρώην βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, ο κ. Γουάλας είπε:

«Συμβολικά, δεν είναι αυτό που ήθελε κανένας μας».

Ο κ. Γουάλας είπε ότι δεν ήταν ακόμα η κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσει εάν θα αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως αφγανική κυβέρνηση.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν πριν ληφθούν αυτές οι αποφάσεις», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters