Β. Κορέα: Νέα εκτόξευση πυραύλων

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους από την ανατολική ακτή της, επιβεβαίωσε το Κοινό Αρχηγείο Επιτελείου της Νότιας Κορέας (JCS).

Η Ιαπωνία ανέφερε επίσης την εκτόξευση αντικειμένου προσθέτοντας ότι μπορεί να ήταν βαλλιστικός πύραυλος. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα  χαρακτήρισε την εκτόξευση «εξωφρενική» λέγοντας ότι απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Πρόκειται για  τη δεύτερη δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα αυτήν την εβδομάδα.

Δεν είναι σαφές το πού προορίζονταν οι πύραυλοι ή το εύρος πτήσης τους, αλλά το JCS δήλωσε ότι ο στρατός του διατηρεί «μια πλήρη στάση ετοιμότητας σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ».  Οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων αντικρούουν στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τις πυρηνικές δραστηριότητες του Βορρά.

Τη Δευτέρα, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε έναν πύραυλο κρουζ μεγάλου βεληνεκούς ικανό να πλήξει μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα στρατηγικό όπλο μεγάλης σημασίας». Σύμφωνα με ειδικούς, ο πύραυλος κρουζ θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν απαγορεύει , ωστόσο, τη δοκιμή πυραύλων κρουζ. Όμως θεωρεί ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι πιο απειλητικοί επειδή μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερα και ισχυρότερα ωφέλιμα φορτία, να έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές και να ταξιδέψουν γρηγορότερα.

naftemporiki.gr