Γαλλία: Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη Μέση Ανατολή

Η αμερικανική «στάση» απέναντι στο Ιράν κινδυνεύει «να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο» τη Μέση Ανατολή και να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς στη χώρα, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Nτριάν.
«Διαφωνούμε με τη μέθοδο, διότι αυτές οι κυρώσεις που θα επιβληθούν εναντίον του Ιράν δεν θα βοηθήσουν τον διάλογο και αντίθετα θα ενισχύσουν τους συντηρητικούς και θα αποδυναμώσουν τον Ιρανό πρόεδρο Ροχανί. Τελικά αυτή η στάση κινδυνεύει να θέσει την περιοχή σε μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που βρίσκεται σήμερα», εκτίμησε ο Λε Nτριάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Inter.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, το Παρίσι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παρόλο που συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν και οι ηγεμονικές του φιλοδοξίες στην περιοχή.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ενέτεινε τη σεναριολογία για τη βούληση της Ουάσιγκτον να προωθήσει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφερε αυτή την κρίση παρουσιάζοντας τις απαιτήσεις που εγείρει η Ουάσιγκτον έναντι της Τεχεράνης, μαζί με την απειλή της επιβολής κυρώσεων που θα είναι «οι πιο σθεναρές στην ιστορία» και της άσκησης «οικονομικής πίεσης χωρίς προηγούμενο στο ιρανικό καθεστώς».
Επανήλθε την Τρίτη, μιλώντας στον Τύπο: «Οι Ιρανοί πρέπει να επιλέξουν τι είδους κυβέρνηση θέλουν», επέμεινε.
Πολλοί ειδικοί θεωρούν πως ήδη χαράσσεται στρατηγική με στόχο την πτώση του καθεστώτος που γέννησε η Ισλαμική Επανάσταση του 1979, μετά την οποία οι αμερικανοϊρανικές σχέσεις διακόπηκαν.
Την ιδέα υποστηρίζουν οι νεοσυντηρητικοί αλλά φέρει έντονη φόρτιση.
Ερωτηθείσα σχετικά την Τρίτη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ αρνήθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται ανοικτά για να προωθήσει αλλαγή καθεστώτος. Δεν έκρυψε πάντως πως η Ουάσινγκτον δεν θα έβλεπε μια τέτοια εξέλιξη με κακό μάτι.
«Η πολιτική μας δεν είναι η αλλαγή καθεστώτος. Αλλά αν οι Ιρανοί αποφασίσουν, σε μια δοσμένη στιγμή, να εκφράσουν τις απόψεις τους, αυτό θα ήταν πολύ καλό», ανέφερε, επικαλούμενη την «εντεινόμενη απελπισία» των Ιρανών που «ζουν εδώ και πολύ καιρό υπό ένα καθεστώς που τους κακομεταχειρίζεται».
«Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός του Ιράν, αν δει έναν άλλο δρόμο μέσω του οποίου η χώρα του θα πάψει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, θα επιλέξει αυτόν τον δρόμο», είπε την Τρίτη ο Πομπέο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuterswww.ert.gr

2018-05-23 09:04:34

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ