Γαλλία και Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης

Συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης υπέγραψαν χθες το Ιράκ και η Γαλλία, προκειμένου να διευρύνουν τη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως της ενέργειας και της ασφάλειας.

Σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους, η συμφωνία υπογράφηκε στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης του ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τη γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και είχε συνομιλία με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter του γραφείου του αλ-Σουντάνι.

Στη διάρκεια της συνομιλίας με τον Μακρόν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και κοινές ανησυχίες και κοινή συνεργασία σε ζωτικής σημασίας τομείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του ιρακινού πρωθυπουργού.

Η συμφωνία καλύπτει τη συνεργασία σε τομείς, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, οι πολιτιστικές ανταλλαγές, η διαχείριση κρίσεων, η καταπολέμηση του οικονομικού και του οργανωμένου εγκλήματος, η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όπως έγραψε χθες στο Titter ο αλ-Σουντάνι, «αποτελεί έναν οδικό χάρτη για την επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών μας σε διάφορους τομείς».

Τα τελευταία χρόνια οι διμερείς ανταλλαγές Γαλλίας-Ιράκ έχουν αυξηθεί. Ο Μακρόν έχει επισκεφθεί δύο φορές το Ιράκ, μία το 2020 και άλλη μία το 2021. Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies υπέγραψε μια συμφωνία το 2021 με την ιρακινή κυβέρνηση, συμφωνώντας να επενδύσει σε προγράμματα πετρελαίου, αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νότιο Ιράκ μέσα στα 25 επόμενα χρόνια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua