Γερμανία: Κέρδη 3,4 δισ. από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων

Η Γερμανία είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τη βοήθεια δισεκατομμυρίων για τη διάσωση της Ελλάδας και έχει αποκομίσει, από το 2010, συνολικά περί τα 2,9 δισ. ευρώ από τους τόκους των ελληνικών κρατικών ομολόγων, όπως αποκάλυψε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Dpa), με αφορμή επερώτηση των Πρασίνων προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου. Ο εμπειρογνώμονας των Γερμανών Πρασίνων για θέματα προϋπολογισμού Ζβεν-Κρίστιαν Κίντλερ ζήτησε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεδομένων των κερδών αυτών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Σε αντίθεση με όλους τους δεξιούς μύθους, η Γερμανία κέρδισε σημαντικά από την κρίση στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να εξυγιαίνεται ο γερμανικός προϋπολογισμός με κέρδη από τόκους».
Τα κέρδη προήλθαν κυρίως από τις αγορές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του «Προγράμματος Αγοράς Τίτλων» (SMP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία εισέρρευσαν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα Bundesbank και μεταφέρoνται στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό από το 2010.
Μέχρι το 2017 εισέρρευσαν συνολικά κέρδη 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αγορές SMP στην Bundesbank, αναφέρεται στην απάντηση.
Δεδομένου ότι μόνο το 2013 και το 2014 τα κέρδη κατεβλήθησαν τα κέρδη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMS) και την Ελλάδα, παραμένει ένα υπόλοιπο κέρδους ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ στο οποίο προστίθενται 400 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια της κρατικής τράπεζας Kreditanstalt Wiederaufbau (Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανασυγκρότηση) (KfW).
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-DPAwww.ert.gr

2018-06-21 09:08:26

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ