Γερμανία – Bild: «Επίδομα πληθωρισμού» για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο

Αφορολόγητο «επίδομα πληθωρισμού» ύψους 3.000 ευρώ πρόκειται να λάβουν περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη Γερμανία, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες, σύμφωνα την εφημερίδα Bild.

Κατά το δημοσίευμα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα συμπεριληφθούν στους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι θα λάβουν το επίδομα.

Η παροχή προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ αντίστοιχες πρόνοιες περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις πολλών κλάδων του ιδιωτικού τομέα, όπως η βιομηχανία μετάλλου, η ηλεκτρική ενέργεια και οι φαρμακευτικές εταιρίες.

Οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα λάβουν επιπλέον 1.200 ευρώ τον Ιούνιο και 220 ευρώ κάθε μήνα, από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο. Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν επίδομα ανάλογα με το ποσοστό του τελευταίου μισθού τους που εισπράττουν. Το ανώτατο ποσοστό ανέρχεται σε 71,5% και επομένως θα λάβουν επίδομα 2152,50 ευρώ.

Σύμφωνα όμως με την Bild, σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών ορίζει τώρα ότι το επιπλέον ποσό δικαιούνται ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Από το υπουργείο Εσωτερικών επισημάνθηκε ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο επεξεργασίας.

Η Ένωση Φορολογουμένων, δια του προέδρου της, Ράινερ Χολτσνάγκελ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «ο καγκελάριος και οι υπουργοί θα έπρεπε να δώσουν το καλό παράδειγμα και να παραιτηθούν από ένα τέτοιο επίδομα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ