Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ζωή στα σύννεφα της Αφροδίτης

Η ποσότητα νερού που υπάρχει στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι τόσο μικρή που ακόμα και τα πιο ανθεκτικά στην ξηρασία μικρόβια της Γης δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν εκεί, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα της έρευνας φαίνονται να εξαφανίζουν τις ελπίδες που είχαν προκύψει από τον εντοπισμό στην ατμόσφαιρα του πλανήτη πέρυσι μορίων που εν δυνάμει δημιουργούνται από ζωντανούς οργανισμούς. Όπως αναφέρει το space.com, στο πλαίσιό της εξετάστηκαν μετρήσεις από σκάφη που πέταξαν μέσα από την ατμόσφαιρα του «κολασμένου» πλανήτη και συγκέντρωσαν δεδομένα για τη θερμοκρασία, την υγρασία και την πίεση στα σύννεφα θειϊκού οξέος που τον περιτριγυρίζουν. Με βάση αυτές τις τιμές, οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν την αποκαλούμενη υδάτινη δραστηριότητα- την πίεση των υδρατμών μέσα στα μεμονωμένα μόρια στα σύννεφα, που είναι ένας από τους περιοριστικούς παράγοντες για την ύπαρξη ζωής στη Γη.

«Όταν κοιτάξαμε την αποτελεσματική συγκέντρωση μορίων νερού σε αυτά τα σύννεφα, διαπιστώσαμε ότι ήταν εκατό φορές πιο χαμηλή από ό,τι θα μπορούσε να αντέξουν ακόμα και οι ανθεκτικότεροι γήινοι οργανισμοί» είπε ο Τζον Χόλσγουορθ, μικροβιολόγος στο Queen’s University Belfast και lead author της συγκεκριμένης έρευνας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. «Αυτό το χάσμα είναι αγεφύρωτο».

Τα ευρήματα αυτά πιθανότατα απογοητεύουν τους επιστήμονες που εστιάζουν στις έρευνες πάνω στην Αφροδίτη, οι οποίες είχαν «αναζωπυρωθεί» τον προηγούμενο Σεπτέμβριο λόγω του εντοπισμού φωσφίνης, η οποία σχετίζεται με ζωντανούς οργανισμούς, στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Στη Γη, είπε ο Χόλσγουορθ, οι μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν και να εξαπλωθούν σε σταγονίδια νερού στην ατμόσφαιρα, όταν το επιτρέπουν οι θερμοκρασίες. Ωστόσο τα ευρήματα τα νέας έρευνας, που βασίζεται σε δεδομένα από διάφορα διαστημόπλοια που επισκέφθηκαν την Αφροδίτη, δεν αφήνουν περιθώρια να ζει κάτι στα σύννεφα της Αφροδίτης. «Τα ζωντανά συστήματα, περιλαμβανομένων μικροοργανισμών, αποτελούνται κυρίως από νερό, και χωρίς να είναι ενυδατωμένα δεν μπορούν να είναι ενεργά και είναι ανίκανα να πολλαπλασιάζονται» πρόσθεσε.

Πάντως άλλος ένας από τους ερευνητές, ο Κρις ΜακΚέι, αστροβιολόγος της NASA, αν και διαβεβαίωσε πως τα συμπεράσματα της έρευνας δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης, σημείωσε πως εξετάστηκαν και δεδομένα από άλλους πλανήτες, και διαπιστώθηκε πως στα σύννεφα του Δία υπάρχει επαρκής «δραστηριότητα νερού» για να υποστηρίζει ζωή σε θεωρητικό επίπεδο. «Υπάρχει τουλάχιστον ένα στρώμα στα σύννεφα του Δία όπου οι απαιτήσεις για νερό καλύπτονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ζωή, απλά σημαίνει πως, από άποψης νερού, θα ήταν εντάξει».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy.