Γιατί δεν προχωρήσαμε σε παύση της αύξησης των επιτοκίων

Το ενδεχόμενο παύσης της αύξησης των επιτοκίων, εξέταζαν οι αξιωματούχοι της Fed, υπό το πρίσμα της τραπεζικής κρίσης, πριν την διήμερη διάσκεψη που ολοκληρώθηκε σήμερα σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά τελικά πρυτάνευσε  η απόφαση να αυξηθούν τα επιτόκια κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης καθώς τα ενδιάμεσα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας ήταν ισχυρότερα των προσδοκιών, πριν τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

«Οι αξιωματούχοι είναι προετοιμασμένοι να αυξήσουν τα επιτόκια υψηλότερα αν χρειαστεί» πρόσθεσε μάλιστα ο Πάουελ, επαναλαμβάνοντας ότι μάχη κατά του πληθωρισμού έχει «δρόμο ακόμη».

«Η διαδικασία επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει και είναι πιθανό να είναι ανώμαλη», υπογράμμισε στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι λάθος η αγορά να  αναμένει μειώσεις επιτοκίων αργότερα φέτος.

Τι είπε για την τραπεζική κρίση

Ο ίδιος τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό, επαναλαμβάνοντας τα όσα δήλωσαν άλλα στελέχη της Fed, μετά τη συνεδρίαση, ενώ υπογράμμισε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να διατηρήσει τη σταθερότητα.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι η τραπεζική αναταραχή «είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυστηρότερους όρους δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα», αλλά πρόσθεσε: «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα ανταποκριθεί η νομισματική πολιτική».

Δήλωσε επίσης ότι η Fed θα καλωσόριζε έρευνα σχετικά με τις προφανείς παραλείψεις στην εποπτεία της SVB και ότι σκοπεύει να υποστηρίξει την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών. «Το ερώτημα που όλοι θέτουμε όλοι στον εαυτό μας ήταν: “Πώς συνέβη αυτό”, είπε χαρακτηριστικά.

 Η άνοδος των τιμών σημαντικότερη από την τραπεζική κρίση

Οι  αξιωματούχοι της Fed ωστόσο εξακολουθούν να στέλνουν το μήνυμα ότι παραμένουν σταθερά επικεντρωμένοι στο στόχο για μείωση του πληθωρισμού στο 2%, υποδεικνύοντας ότι θεωρούν την άνοδο των τιμών – ειδικά με βάση τα πρόσφατα στοιχεία – ως μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη, από την αναταραχή των τραπεζών.

Ωστόσο, το αυξανόμενο κόστος δανεισμού κινδυνεύει να επιδεινώσει την τραπεζική κρίση, δεδομένου ότι ήταν τα υψηλότερα επιτόκια των κρατικών ομολόγων που προκάλεσαν την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και δύο ακόμη τραπεζών.

naftemporiki.gr