Γιατί η Κίνα να χρησιμοποιήσει ένα κατασκοπευτικό αερόστατο όταν διαθέτει δορυφόρους;

Η είδηση για το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που αιωρείται πάνω από τις ΗΠΑ έκανε πολλούς να αναρωτηθούν γιατί το Πεκίνο θα χρησιμοποιούσε ένα σχετικά απλοϊκό εργαλείο για να παρακολουθεί την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.

Η Κίνα δήλωσε ότι το μπαλόνι που εντοπίστηκε πάνω από την πολιτεία της Μοντάνα, ήταν απλώς ένα “πολιτικό αερόστατο” που παρεξέκλινε από την προγραμματισμένη διαδρομή του και εξέφρασε την λύπη της.

Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αερόπλοιο που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς».

Όποιες και αν είναι οι δυνατότητες του συγκεκριμένου αερόστατου, οι ΗΠΑ έχουν λάβει την απειλή αρκετά σοβαρά υπόψη τους ώστε να αναβάλουν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Φεβρουαρίου.

Τα αερόστατα είναι μία από τις παλαιότερες μορφές τεχνολογίας επιτήρησης. Ο ιαπωνικός στρατός τα χρησιμοποιούσε για να εκτοξεύει εμπρηστικές βόμβες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ευρέως από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να εντάξουν αερόστατα μεγάλου ύψους στο δίκτυο επιτήρησης του Πενταγώνου. Τα σύγχρονα αερόστατα συνήθως ίπτανται μεταξύ 24 και 37 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της γης (80.000ft-120.000ft).

“Το Πεκίνο πιθανόν προσπαθεί να στείλει μήνυμα στην Ουάσινγκτον: “Ενώ θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις, είμαστε επίσης πάντα έτοιμοι για αντιπαράθεση με κάθε αναγκαίο μέσο”, χωρίς να πυροδοτήσει σοβαρά τις εντάσεις”, δήλωσε στο BBC ο ανεξάρτητος αναλυτής αεροπορικής ισχύος He Yuan Ming.

“Και τι καλύτερο εργαλείο από ένα φαινομενικά αθώο μπαλόνι;”

Η αναμενόμενη πορεία πτήσης του μπαλονιού κοντά σε ορισμένες βάσεις πυραύλων υποδηλώνει ότι είναι απίθανο να έχει ξεφύγει από την πορεία του, δήλωσε ο He Yuan Ming.

Αλλά και ο εμπειρογνώμονας σε Κινεζικά θέματ Benjamin Ho λέει ότι το Πεκίνο διαθέτει πιο εξελιγμένη τεχνολογία παρακολούθησης.

“Έχουν άλλα μέσα για να κατασκοπεύουν τις αμερικανικές υποδομές ή οποιαδήποτε πληροφορία θέλουν να πάρουν. Το αερόστατο ήταν για να στείλουν ένα μήνυμα στους Αμερικανούς και επίσης για να δουν πώς θα αντιδράσουνί”, δήλωσε ο Δρ Ho – συντονιστής του προγράμματος για την Κίνα στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S Rajaratnam της Σιγκαπούρης.

«Πιθανόν ο σκοπός ήταν να εντοπιστεί»

Το πιθανότερο είναι ότι  η Κίνα να ήθελε οι ΗΠΑ να ανακαλύψουν το αερόστατο.

“Πιθανόν ο σκοπός ήταν να εντοπιστεί. Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιεί το αερόστατο για να αποδείξει ότι έχει εξελιγμένη τεχνολογική ικανότητα να διεισδύσει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ χωρίς να διακινδυνεύσει σοβαρή κλιμάκωση. Από αυτή την άποψη, ένα μπαλόνι είναι αρκετά ιδανική επιλογή”, λέει ο Άρθουρ Χόλαντ Μισέλ του Συμβουλίου Ηθικής του Κάρνεγκι για τις Διεθνείς Υποθέσεις.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αερόστατα μπορούν να εξοπλιστούν με σύγχρονη τεχνολογία, όπως κατασκοπευτικές κάμερες και αισθητήρες ραντάρ,ενω έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι φθηνότερα και ευκολότερα στην ανάπτυξή τους από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή τους δορυφόρους.

Η χαμηλότερη ταχύτητα ενός αερόστατου επιτρέπει επίσης να αιωρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πάνω από μια περιοχή-στόχο και να την παρακολουθεί. Η κίνηση ενός δορυφόρου, από την άλλη πλευρά, περιορίζεται από τα όρια της τροχιάς του.