Γιατί μία ύφεση στις ΗΠΑ θα ήταν καλό νέο για τις αγορές

Μία ύφεση της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσε να είναι ο παράγοντας – κλειδί που θα αποτρέψει μία απότομη διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Θα ήταν δηλαδή ένα καλό νέο για τις αγορές, ένα στήριγμα που θα κρατούσε τους δείκτες των μετοχών σε υψηλά επίπεδα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Μάικλ Γιοκισάμι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Destination Wealth Management.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,9% τον Απρίλιο – τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2021. Οι αγορές εξέλαβαν τα δεδομένα αυτά ως απόδειξη ότι οι προσπάθειες της Federal Reserve να τιθασεύσει τον πληθωρισμό αποδίδουν επιτέλους καρπούς. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει πράγματι υποχωρήσει αισθητά από το ρεκόρ 40 ετών του 9%, στο οποίο είχε σκαρφαλώσει τον Ιούνιο του 2022.

Ο δομικός πληθωρισμός επίμονα υψηλός

Αλλά παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου της Fed για 2%. Μάλιστα ο δομικός πληθωρισμός (ο δείκτης που προκύπτει αν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητοι τομείς ενέργειας και τροφίμων) ήταν στο 5,5% τον Απρίλιο, με τις τιμές σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες να μένουν στα ύψη εν μέσω μίας ανθεκτικής οικονομίας και μίας ισχυρής αγοράς εργασίας.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed έδειξαν ότι τα μέλη της ήταν διχασμένα ως προς το ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα στα επιτόκια. Τελικά επέλεξαν να μην κάνουν παύση, αλλά να προχωρήσουν σε αύξηση – αν και μικρή, της τάξης των 25 μονάδων βάσης, οδηγώντας το επιτόκιο αναφοράς στο εύρος του 5% – 5,25%.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, άφησε να εννοηθεί ότι θα ήθελε μία παύση στον κύκλο της νομισματικής σύσφιξης τον Ιούνιο, αλλά άλλοι αξιωματούχοι έκτοτε έχουν ταχθεί υπέρ των πρόσθετων αυξήσεων στα επιτόκια, τονίζοντας ότι ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού δεν έχει λήξει.

Αν τα γεράκια επικρατήσουν, τότε οι αγορές υπό την πίεση της περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού, δεν αποκλείεται να κάνουν βουτιά. Μερίδα αναλυτών «βλέπει» πτώση έως και 20%. Τι θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα; Μία αμερικανική ύφεση, όπως εξηγεί στο CNBC ο Μάικλ Γιοσικάμι. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο εξήγησε πως μία ύφεση θα ανάγκαζε τη Fed να σταματήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις ή ακόμη και να χαλαρώσει την πολιτική της, με μειώσεις επιτοκίων.

«Θα ακουστεί τρελό, αλλά»

«Αυτό θα ακουστεί τρελό, αλλά δεν πάμε προς αισθητή οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και ίσως μία ρηχή ύφεση, θα μπορούσαμε πραγματικά να έχουμε αρνητικές εξελίξεις στις αγορές, καθώς όχι μόνο δεν θα έχουμε μειώσεις επιτοκίων, αλλά ίσως δούμε τις αυξήσεις να συνεχίζονται. Αυτό είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για την αγορά» τόνισε.

«Για εμένα, πραγματικά το ερώτημα είναι εάν η οικονομία θα οδηγηθεί κοντά σε ύφεση. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αν αυτό συμβεί, θα είναι καλό νέο για την αγορά» κατέληξε.