Γιατί το τέλος της πανδημίας είναι ακόμα μακριά

0
22

Η πανδημία δεν αναμένεται να λάβει τέλος σύντομα δεδομένου ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά του Covid-19, δήλωσε στο CNBC ο γνωστός επιδημιολόγος Λάρι Μπρίλιαντ.

Η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού ίσως είναι «ο πιο μεταδοτικός ιός» που έχουμε γνωρίσει, υποστήριξε ο κ. Μπρίλιαντ, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς.

Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Κίνα, καθώς και άλλες χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία αντιμετωπίζουν εξάρσεις του ιού πυροδοτούμενες από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.

Τα καλά νέα είναι ότι τα εμβόλια, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA και αυτό της Johnson & Johnson, αντέχουν στην παραλλαγή Δέλτα, δήλωσε ο Μπρίλιαντ.

Παρόλα αυτά, μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και περισσότερες από 100 χώρες έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 5% των ανθρώπων τους, πρόσθεσε.

«Είμαστε στην αρχή»

«Νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά στην αρχή από ό, τι στο τέλος [της πανδημίας] και αυτό δεν σημαίνει ότι η παραλλαγή που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή θα διαρκέσει τόσο πολύ», δήλωσε ο Μπρίλιαντ, ο οποίος είναι τώρα ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων αντιμετώπισης πανδημίας, Pandefense Advisory.

«Αν δεν εμβολιάσουμε τους πάντες σε πάνω από 200 χώρες, θα εξακολουθούν να υπάρχουν νέες παραλλαγές», είπε, προβλέποντας ότι ο κορωνοϊός τελικά θα γίνει «ένας μόνιμος ιός» όπως η γρίπη.

Ο Μπρίλιαντ είπε ότι τα μοντέλα του στο Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη προβλέπουν μια «ανεστραμμένη καμπύλη επιδημίας σχήματος V». Αυτό σημαίνει ότι οι λοιμώξεις αυξάνονται πολύ γρήγορα, αλλά επίσης θα μειώνονται επίσης γρήγορα, εξήγησε.

Εάν η πρόβλεψη αποδειχθεί αληθινή, αυτό σημαίνει ότι η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται τόσο γρήγορα μέχρι που «βασικά εξαντλούνται οι υποψήφιοι» για να μολυνθούν, εξήγησε.

Παρόμοιο μοτίβο φαίνεται να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, όπου η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα έχει υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα.

«Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο έξι μηνών σε μια χώρα και όχι ένα φαινόμενο δύο ετών. Αλλά προειδοποιώ τους ανθρώπους ότι αυτή είναι η παραλλαγή Δέλτα και δεν έχουμε ξεμείνει από ελληνικά γράμματα, οπότε μπορεί να έρθουν κι άλλα », είπε.

Πιθανή μια «σούπερ παραλλαγή»

Όπως τόνισε, υπάρχει μικρή πιθανότητα να εμφανιστεί μια «σούπερ παραλλαγή» και τα εμβόλια να μην λειτουργούν εναντίον της, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε αυτά τα πράγματα. Είναι μη μηδενική πιθανότητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί, εξήγησε.

«Είναι ένα τόσο καταστροφικό γεγονός αν συμβεί, πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουμε», συνέχισε. «Και αυτό σημαίνει να εμβολιαστούν όλοι – όχι μόνο στη γειτονιά σας, όχι μόνο στην οικογένειά σας, όχι μόνο στη χώρα σας αλλά σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Αναφορικά με το ζήτημα της ενισχυτικής δόσης, σημείωσε ότι η ομάδα που χρειάζεται «άμεσο» εμβόλιο συμπεριλαμβάνει όσους είναι 65 ετών και άνω, και εμβολιάστηκαν πλήρως πριν από έξι μήνες αλλά έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. «Είναι αυτή η κατηγορία ανθρώπων που έχουμε δει να δημιουργούν πολλαπλές μεταλλάξεις όταν ο ιός περνά μέσα από το σώμα τους», δήλωσε ο επιδημιολόγος.

 Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί ο εμβολιασμός στις χώρες χαμηλών εισοδημάτων.

«Επομένως, θα έλεγα ότι θα έπρεπε να δοθεί μια τρίτη δόση σε αυτούς τους ανθρώπους, τόσο γρήγορα όσο η μεταφορά των εμβολίων σε εκείνες τις χώρες που δεν είχαν πολύ μεγάλες πιθανότητες να τα αγοράσουν ή να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Θεωρώ ότι αυτά τα δύο είναι ίσα », πρόσθεσε.

nafremporiki.gr με πληροφορίες από CNBC