Για τρομοκρατικό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του μιλάει τώρα το Ιράν

Ένα ατύχημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ στο Ιράν που σημειώθηκε σήμερα ήταν αποτέλεσμα “τρομοκρατικής ενέργειας”, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της χώρας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο Σαλεχί είπε πως η διεθνής κοινότητα και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πρέπει να ασχοληθούν με την πυρηνική τρομοκρατία, όπως την αποκάλεσε, και πρόσθεσε πως το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει δράση εναντίον των δραστών, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν ανακοίνωσε νωρίτερα πως ένα πρόβλημα με το ηλεκτρικό δίκτυο διανομής στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ προκάλεσε το συμβάν. αλλα δεν προκλήθηκε καμία διαρροή ή ατύχημα.

Στις αρχές του Ιουλίου, εργοστάσιο συναρμολόγησης προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης υπέστη σοβαρές ζημιές από μυστηριώδη έκρηξη. Οι ιρανικές αρχές έκριναν ότι επρόκειτο για “σαμποτάζ” από “τρομοκράτες”, αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Χθες οι ιρανικές αρχές εγκαινίασαν σ΄αυτές τις εγκαταστάσεις προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, κάτι που απαγορεύεται από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία πάντως βρίσκεται στον “αέρα” εδώ και 2 χρόνια.

Πηγή: ΑΜΠΕ