Ανάκαμψη της οικονομίας διαπιστώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην παρουσίαση των τελευταίων του εκθέσεων στην αρμόδια επιτροπή της. Ο επικεφαλής του γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ανέφερε μια σειρά από θετικούς παράγοντες που συνηγορούν σε αυτή την διαπίστωση.
· Είχαμε θετικό ρυθμό αύξησης του Α.Ε.Π. το 2017 για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια οριακής της ύφεσης ή στασιμότητας.
· Έχουμε επίσης μια μικρή βελτίωση στην ρευστότητα, στο τραπεζικό δανεισμό δηλαδή, [λόγω] μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.
· Έχουμε θετικό ρυθμό πληθωρισμού σχετικά χαμηλότερο από το προηγούμενο έτος.
· Έχουμε αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας.
· Έχουμε δημοσιονομική υπεραπόδοση και έχουμε και μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Γραφείου.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Κουτεντάκης υπογράμμισε πως, «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, ότι λύθηκαν τα προβλήματα και μπαίνουμε πλέον χωρίς αγωνία στα επόμενα χρόνια» και ανέφερε πως μια από τις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος είναι η αποσαφήνιση των όρων εξόδου από το μνημόνιο. Στάθηκε δε στις προτεραιότητες του αμέσως επόμενου διαστήματος, σχετικά με την έξοδο από το πρόγραμμα, τονίζοντας την ανάγκη «ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης, τον καθορισμό του νέου πλαισίου εποπτείας καθώς και το ποια θα είναι η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».
Σε ότι αφορά στην προληπτική πιστοληπτική γραμμή ο επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δήλωσε πως οι «πιστωτές, επίσημα τουλάχιστον, δεν έχουν εκφράσει καμία τέτοια πρόθεση. Δεύτερον, ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε και η αξιωματική αντιπολίτευση, από όσο γνωρίζω, δεν έχουν εκφράσει πρόθεση για κάτι τέτοιο», συμπληρώνοντας παρ’ όλα αυτά πως «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα γενικότερα στην οικονομία».
Τέλος σε ότι αφορά στις περικοπές συντάξεων η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2019 ο κ. Κουτεντάκης διατύπωσε μια θετική εκτίμηση λέγοντας πως «δεν είναι απαραίτητο να γίνουν» καθώς «φαίνεται ότι ό,τι εξοικονόμηση προκύπτει από αυτά τα μέτρα το 2019 και το 2020, αντισταθμίζονται με κάποια αντιμέτρα, λίγο πολύ ισόποσα». «Δηλαδή», συμπλήρωσε, «θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% και χωρίς αυτά τα μέτρα και αυτό ήταν το δεδομένο προτού νομοθετηθούν αυτά τα μέτρα».
Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδαςwww.ert.gr
2018-05-31 11:26:35