Γ. Ανδρέου: Η ευρωπαϊκή εμβάθυνση απαιτεί νέα κονδύλια (audio)

Η πολιτική συνοχής βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή καθώς τα σχέδια και οι προθέσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των πολιτικών της αλληλεγγύης και της κοινωνικής πολιτικής απαιτούν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια όταν τα κράτη μέλη και δη τα πλουσιότερα δηλώνουν απρόθυμa να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη υποστηρίζει ο κ. Γιώργος Ανδρέου Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ο κ. Ανδρέου υπογράμμισε ότι η πολιτική συνοχής στην ΕΕ απορροφά το 30% των κονδυλίων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και αφορά μία πολιτική που βοήθησε πολλές περιφέρειες της ΕΕ να αναδειχθούν από περιφέρειες συνοχής σε εξαιρετικά πλούσιες περιοχές όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ιρλανδίας.
Αντίθετα στην περίπτωση της Ελλάδας η κρίση ανέκοψε την πορεία αναβάθμισης περιφερειών της χώρας ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί ότι προ κρίσης το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν στο 92% και υποχώρησε πλέον στο 68%. Ως προ την πολιτική συνοχής μετά το Brexit και δη το κενό που θα αφήσει η έξοδος της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο κ. Ανδρέου σημειώνει ότι ανοίγει μία τρύπα από 7 έως 13 δις. Ευρώ, την οποία θα κληθούν να καλύψουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη αλλά θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμαwww.ert.gr

2018-04-17 13:36:43

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ