«Δίκαιη» κίνηση οι στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν

Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν στοχεύουν σε δυνάμεις που προωθούν την επίσημη ανεξαρτησία του νησιού και αποτελούν μια «δίκαιη» κίνηση για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το κινεζικό γραφείο υποθέσεων της Ταϊβάν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι ασκήσεις στοχεύουν στην παρέμβαση των εξωτερικών δυνάμεων.

Μιλώντας σε τακτική ενημέρωση στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου για τις υποθέσεις της Ταϊβάν, Μα Σιαογκουάνγκ, είπε ότι η αιτία της τρέχουσας έντασης ήταν η «σύμπραξη» του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) της Ταϊβάν με ξένες δυνάμεις και οι «προκλήσεις» για την αναζήτηση ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Οι κινεζικές ασκήσεις στοχεύουν σε αυτή τη συμπαιγνία, μια διακριτική αναφορά στην υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, και τις αυτονομιστικές δραστηριότητες, προστατεύοντας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας καθώς και την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν, πρόσθεσε.

«Είναι απολύτως δίκαιες ενέργειες», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί του DPP για τη λεγόμενη «στρατιωτική απειλή» της ηπειρωτικής χώρας στοχεύουν να ανατρέψουν εντελώς το σωστό και το λάθος με μια ψεύτικη κατηγορία.

«Εάν  το DPP επιμένει πεισματικά να κάνει τα πράγματα με λάθος τρόπο και δεν ξέρει πώς να απομακρυνθεί, θα ωθήσει την Ταϊβάν μόνο σε μια πιο επικίνδυνη κατάσταση», προειδοποίησε.

Οι στρατιωτικές εντάσεις με την Κίνα, η οποία ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι δικό της έδαφος, βρίσκονται στο χειρότερο σημείο για περισσότερα από 40 χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε «πλήρους κλίμακας» εισβολή έως το 2025.

Η προειδοποίηση ήρθε αφού για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες 148 κινέζικα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας εισέβαλαν στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν. Η Ταϊπέι θεωρεί ότι εντείνεται η στρατιωτική παρενόχληση από το Πεκίνο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNCB