Δεκαετές ευρω-ομόλογο: Ξεπέρασε τα 107 δισ. η ζήτηση – Στο 0,06% η απόδοσή του

Πάνω από 107 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε σήμερα η ζήτηση για το πρώτο 10ετές ομόλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με επικεφαλής διαχειριστή της έκδοσης.

Το 10ετές ομόλογο είναι το πρώτο μίας σειράς εκδόσεων, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη – μέλη έως το 2026, με στόχο την ανάκαμψη των οικονομιών τους από την κρίση του κορονοϊού.

Η σημερινή έκδοση δείχνει ότι συνεχίζεται το ενδιαφέρον των επενδυτών που θέλουν να αγοράσουν χρέος πολύ υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (ΑΑΑ), έχοντας ταυτόχρονα υψηλότερη απόδοση σε σχέση με αυτή που προσφέρουν τα γερμανικά ομόλογα.

Η ζήτηση που εκδηλώθηκε ήταν πολύ χαμηλότερη από το ποσό – ρεκόρ των 145 δισ. ευρώ κατά την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου για το SURE, αλλά ήταν υψηλότερη από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του προγράμματος αυτού.

O Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχε δηλώσει πρόσφατα ότι από την έκδοση θα αντληθούν 10 δισ. ευρώ. Η ΕΕ έχει εκδώσει ήδη χρέος ύψους 90 δισ. ευρώ από τον περασμένο Οκτώβριο για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης. Ωστόσο, λόγω της πολύ μεγαλύτερης κλίμακας του Ταμείου Ανάκαμψης, η ΕΕ μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εκδότης υπερεθνικού χρέους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ