Δεκαπέντε κυβερνήσεις της Ε.Ε. κατά της European Super League

Μετά την UEFA και τις μεγάλες ευρωπαϊκές Λίγκες, στη μάχη ενάντια στη Super League μπαίνουν πλέον και οι κοινοτικές κυβερνήσεις.

Όπως αναφέρει το Politico, 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν γράψει, παρουσιάζοντας επίσημες παρατηρήσεις, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα πρέπει να καταδικάσει τη γέννηση της «αποσχιστικής» διοργάνωσης, αποτρέποντας κατά συνέπεια τη μελλοντική πιθανότητα δημιουργίας άλλων τουρνουά, εκτός του περιβάλλοντος της UEFA.

Οι υποστηρικτές της Super League, από τους οποίους έχουν απομείνει μόνο η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους, προσέφυγαν στο Δικαστήριο ισχυριζόμενοι παρανομία ποδοσφαιρικού μονοπωλίου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας και της FIFA.

Εάν το δικαστήριο του Λουξεμβούργου αποφανθεί υπέρ τους, η απόφαση θα πυροδοτούσε μια πραγματική επανάσταση στο ποδόσφαιρο, όπως το ξέρουμε.

Το Politico υπογραμμίζει ότι μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν είναι η Ιταλία και η Ισπανία, όπου εδρεύουν οι σύλλογοι που εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του πρότζεκτ, αλλά και η Γαλλία, η Δανία και η Πορτογαλία, στις οποίες προστίθενται χώρες της UEFA αλλά όχι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισλανδία.

Ένα κεντρικό θέμα που επιδιώκουν αυτές οι χώρες είναι η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου, σε αντίθεση με την έννοια ενός κλειστού πρωταθλήματος αμερικανικού τύπου.

Αυτές οι παρατηρήσεις δεν είναι δεσμευτικές για το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αλλά αντιπροσωπεύουν ένα ισχυρό συμβολικό πολιτικό μήνυμα κατά του εγχειρήματος στο οποίο πρωτοστάτησε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ.