Δεν έχουμε αποφασίσει αν ο Μακρόν είναι «φίλος ή εχθρός»

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, η οποία είναι η επικρατέστερη για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, είπε ότι «δεν έχει αποφασίσει ακόμη» για το αν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι φίλος ή εχθρός.

«Ο Πρόεδρος Μακρόν, φίλος ή εχθρός;» ρωτήθηκε η Τρας από την οικοδέσποινα Τζούλια Χάρτλεϊ-Μπρούερ σε εκδήλωση του Συντηρητικού Κόμματος στην ανατολική Αγγλία το βράδυ της Πέμπτης.

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα», απάντησε η Τρας, υπό το χειροκρότημα του κοινού. «Αλλά αν γίνω πρωθυπουργός, θα το έκρινα με πράξεις και όχι με λόγια».

Ο αντίπαλός της, Ρίσι Σούνακ, πρώην καγκελάριος του Οικονομικού, απάντησε «φίλος» όταν ρωτήθηκε το ίδιο. Η Τρας απολαμβάνει μεγάλο προβάδισμα έναντι του Σουνάκ σε διαδοχικές δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με τον επόμενο ηγέτη και πρωθυπουργό του Συντηρητικού Κόμματος να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ακριβώς όπως ο σημερινός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η Λιζ Τρας αμφισβητεί εδώ και καιρό τις προσπάθειες της Γαλλίας να σταματήσει τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρές βάρκες κατά μήκος της Μάγχης.

Τον περασμένο μήνα κατηγόρησε επίσης τη Γαλλία για καθυστερήσεις «που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εντελώς» στα σύνορα, με παραθεριστές και φορτηγά να αντιμετωπίζουν μεγάλες ουρές. Αξιωματούχοι στη Γαλλία υποστήριξαν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στους επιπλέον ελέγχους διαβατηρίων που απαιτούνται μετά το Brexit.

Πηγή: Bloomberg