Δεν έχουμε «εμμονή» να συγκληθεί σύνοδος με τον Πούτιν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε την Παρασκευή μια αποτυχημένη προσπάθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας να πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού οι ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης απέρριψαν την πρωτοβουλία που δήλωσαν ότι θα στείλουν το λάθος μήνυμα στη Μόσχα.

Η συνάντηση που πρότεινε ο Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καθώς προσπάθησαν και οι δύο να υιοθετήσουν μια ηπιότερη στάση με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, δεν βρήκαν σύμφωνους τους ηγέτες της ΕΕ που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια ενός παλαιού χάσματος Ανατολής-Δύσης.

«Δεν υπήρξε συναίνεση για μια γρήγορη σύνοδο κορυφής. Δεν είναι τραγωδία κατά τη γνώμη μου», δήλωσε ο κ. Μακρόν. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να παραμείνουμε ενωμένοι. Οι διαιρέσεις μας αποδυναμώνουν», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου.

«Η αντίθεση σήμερα είναι ότι είμαστε η πιο σκληρή δύναμη έναντι της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι είναι ο γείτονάς μας», είπε, προσθέτοντας ότι οι συνάδελφοι ηγέτες της ΕΕ δεν είχαν εκφράσει τις ίδιες αντιρρήσεις όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον κ. Πούτιν .

«Είδαμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να συναντά τον Πρόεδρο Πούτιν πριν από λίγες εβδομάδες. Είπα στους φίλους μου γύρω από το τραπέζι: δεν ζήτησε τη γνώμη σας. Και τους βλέπετε να συναντιούνται μαζί και αυτό δεν σας σοκάρει. Είμαστε οι περίεργοι».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters