«Δεν θα απαλλαχθούμε εντελώς από τις επιπτώσεις της πανδημίας, εάν δεν αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμών», λέει ο υπ. Υγείας

«Παρά τη βελτίωση που είχαμε το περασμένο διάστημα στην επιδημιολογική εικόνα, η επιβάρυνση των τελευταίων ημερών, μας δείχνει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Και δεν θα απαλλαχθούμε εντελώς από τις επιπτώσεις της εάν δεν έχουμε σε μεγαλύτερο ποσοστό θωράκιση του πληθυσμού με τον εμβολιασμό. Οι μεταλλάξεις του ιού προκαλούν επιθετικότερη μετάδοση και πλήττουν κατά κύριο λόγο νεαρά άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού. Για αυτό, για ακόμα μια φορά, απευθύνω έκκληση στους πολίτες να προσέρχονται για εμβολιασμό. Κοινή μας προσπάθεια πρέπει να είναι η προστασία της υγείας μας, αλλά και των αγαπημένων μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασε τον απολογισμό του έργου του υπουργείου Υγείας από τον Μάρτιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2021, καθώς αποχωρεί από την θέση του υπουργού Υγείας και ολοκληρώνει την θητεία του ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

«Όταν το 2018 αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να αναλάβω το υπουργείο Υγείας, είχα πλήρη επίγνωση του επίπονου έργου που θα είχα να διαχειριστώ. Εξάλλου, οι όροι εντολής που έλαβα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν σαφείς και χαρακτηριστικοί της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που άλλαξαν τα δεδομένα στον τομέα της Υγείας», δήλωσε ο κ. Ιωάννου και σημείωσε:

«Βρέθηκα στο πηδάλιο του υπουργείου Υγείας με όραμα την υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Παρ΄ όλες τις δυσκολίες και τις επίπονες στιγμές που έζησα όντας ο πολιτικός προϊστάμενος ενός ομολογουμένως δύσκολου υπουργείου, αποχωρώντας κρατώ το αίσθημα ικανοποίησης και υπερηφάνειας που αισθάνθηκα όταν την 1η Ιουνίου του 2019 το τρένο του ΓεΣΥ μπήκε στις ράγες και άρχισε το μεγάλο του ταξίδι.

Ήταν το αίτημα μιας ολόκληρης κοινωνίας που αποζητούσε πρόσβαση σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα και με όραμα και αποφασιστικότητα, μπορέσαμε να το υλοποιήσουμε».

Απολογισμός επενδύσεων

Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας αναφέρθηκε εκτενώς στις επενδύσεις που έγιναν στον τομέα της Υγείας, την υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας, την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Καταλήγοντας τόνισε: «Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η επιμονή και η στήριξή του στις ενέργειές μου και ιδιαίτερα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν έμεναν μόνο στα λόγια, αλλά αποδεικνύονταν με πράξεις. Όλα όσα απαρίθμησα προηγουμένως, δεν θα έπαιρναν σάρκα και οστά εάν δεν είχα στο πλευρό μου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και για αυτό τον ευχαριστώ.

Εύχομαι στον νεοδιορισθέντα υπουργό, τον κ. Χατζηπαντέλα, κάθε επιτυχία στο δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις έργο που αναλαμβάνει. Είμαι βέβαιος ότι θα το φέρει εις πέρας με επιτυχία».

Η τελετή ορκωμοσίας του νέου υπουργού Υγείας Μ. Χατζηπαντέλα θα γίνει την Παρασκευή, 1/7 στις 10.30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στις 11.45 θα γίνει η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υγείας. 

Πηγή: ΑΜΠΕ