Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με πάνω από 1.100 νεκρούς και 70.000 κρούσματα στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πάνω από χίλιους εκατό θανάτους και πάνω από εβδομήντα χιλιάδες νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να μαίνεται στη χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από αυτήν στον πλανήτη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας).

Σε 24 ώρες, στη χώρα καταγράφηκαν 73.800 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (76.500 την προηγουμένη) και πάνω από 1.150 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 (1.225 την προηγουμένη), σύμφωνα με αυτή τη σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, τα δεδομένα της οποίας ανανεώνονται συνεχώς.

Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων που έχουν διαγνωστεί στην αμερικανική επικράτεια αφότου άρχισε να εξαπλώνεται σε αυτήν η πανδημία έχει φθάσει τα 4,1 εκατομμύρια (εκ των οποίων πάντως 1,26 εκατ. άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν).

Οι ΗΠΑ είναι εδώ και αρκετό καιρό η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας στον κόσμο κατ’ απόλυτους αριθμούς, με πάνω από 145.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.

Έπειτα από μια κάποια βελτίωση της κατάστασης περί τα τέλη της άνοιξης, εδώ και αρκετές εβδομάδες η καμπύλη της μετάδοσης πήρε ξανά ανοδική τροχιά, ειδικά στον Νότο και στη Δύση, σε πολύ πυκνοκατοικημένες πολιτείες όπως είναι ειδικά το Τέξας, η Φλόριντα και η Καλιφόρνια.

Τις τελευταίες 11 ημέρες, το επίπεδο των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που καταγράφονται ανά 24 ώρες δεν έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 60.000.

Και η καμπύλη των θανάτων επίσης ανεβαίνει, έπειτα από καθυστέρηση λίγων εβδομάδων. Η επιστημονική συναίνεση είναι ότι γενικά το κύμα των θανάτων ακολουθεί, τρεις ως τέσσερις εβδομάδες αργότερα, αυτό των μολύνσεων.

Αν και είχαν κατέβει αρκετές φορές κάτω από τους 500 νεκρούς τον Ιούνιο, οι ημερήσιοι απολογισμοί των νεκρών ξεπέρασαν τους 1.000 τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα.

Βραζιλία: 1.156 θάνατοι και σχεδόν 56.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι κατέγραψε 1.156 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 55.891 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού έχει πλέον φθάσει επισήμως τους 85.238 νεκρούς επί συνόλου 2.343.366 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας ωστόσο θεωρεί πολύ υποτιμημένα τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι αρχές της χώρας των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, εξηγώντας ότι δεν γίνεται επαρκής αριθμός τεστ.

Μεξικό: 737 θάνατοι και 7.573 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 737 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 7.573 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή έφθασε έτσι τους 42.645 νεκρούς επί συνόλου 378.285 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των κυβερνητικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Αργεντινή: Ξεπέρασαν τους 2.800 οι νεκροί

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 105 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 5.493 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 2.807 νεκρούς επί συνόλου 153.520 μολύνσεων.

Μία ημέρα νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας είχε καταγράψει 110 θανάτους και 6.127 νέες περιπτώσεις μόλυνσης.

Νότια Κορέα: 113 κρούσματα σε 24 ώρες, τα περισσότερα από τον Μάρτιο

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν στη Νότια Κορέα 113 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί μέσα σε μια μέρα από τον Μάρτιο, με το σύνολο των μολύνσεων στη χώρα να ξεπερνά τις δεκατέσσερις χιλιάδες και να ανέρχεται πλέον σε 14.092.

Ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε αμετάβλητος το προηγούμενο 24ωρο, στους 298, σύμφωνα με τα KCDC. Ο δείκτης θνητότητας μειώθηκε ελαφρά, στο 2,11%.

Από τα νέα κρούσματα, τα 27 αφορούν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης, ενώ τα 86 που διαγνώστηκαν μεταξύ ανθρώπων που εισήλθαν στη νοτιοκορεατική επικράτεια από το εξωτερικό αποτελούν νέο ρεκόρ, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό προτού εισέλθουν στη Νότια Κορέα μπορεί να ξεπεράσει προσεχώς τους 100 ημερησίως.

Τα περισσότερα από τα λεγόμενα «εισαγόμενα» κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ νοτιοκορεατών εργαζομένων που επέστρεψαν από το Ιράκ και μεταξύ ρώσων ναυτικών.

Είναι η πρώτη φορά που τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό που εντοπίζονται σε ημερήσια βάση στη Νότια Κορέα ξεπέρασαν τα 100 από την 1η Απριλίου. Τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα είχαν διαγνωστεί την 29η Ιανουαρίου, όταν είχαν ανέλθει σε 909.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό εντοπίστηκε στη Νότια Κορέα την 20ή Ιανουαρίου. Από την 3η Ιανουαρίου, οι υγειονομικές αρχές έχουν διενεργήσει 1.518.634 τεστ.

Κίνα: 34 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, τα 20 στη Σιντζιάνγκ

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 34 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, από 21 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι οι 21 από τις περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν στη δυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, εννέα στην επαρχία Λιαονίνγκ (βορειοανατολικά) και πέντε ήταν «εισαγόμενα» κρούσματα, κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται πως έχουν μολυνθεί αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εντοπίστηκαν 74 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού, από 43 μία ημέρα αργότερα. Το υπουργείο Υγείας της Κίνας δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ακόμη και στις περιπτώσεις που εκδηλώνουν συμπτώματα αργότερα.

Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, πάντα σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου άρχισε στα τέλη Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.784 μολύνσεων επιβεβαιωμένων με εργαστηριακές εξετάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ