«Διαβάζοντας» τις δημοτικές εκλογές στην Ιταλία

Στις κάλπες προσήλθαν Κυριακή και Δευτέρα οι Ιταλοί για να εκλέξουν δημάρχους, σε μια διαδικασία που θεωρείται κρίσιμο τεστ για τις πολικές συμμαχίες πριν από τις εθνικές εκλογές που έρχονται σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Οι δημοτικές εκλογές ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τον Φεβρουάριο.

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι της κεντροαριστεράς κερδίζουν από τον πρώτο γύρο στο Μιλάνο, τη Νάπολη και τη Μπολόνια. Πολλές είναι όμως οι πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης που θωρείται πόλη-κλειδί, που θα χρειαστεί επαναληπτικός γύρος σε δύο εβδομάδες.

Το Politico συνοψίζει πέντε πράγματα που μάθαμε από τις δημοτικές εκλογές για την ευρύτερη πολιτική σκηνή της Ιταλίας:

Η κυβέρνηση Ντράγκι είναι ακμαία

Οι εκλογές είναι απίθανο να προκαλέσουν προβλήματα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι. Η ηγεσία του Ντράγκι παραμένει αδιαμφισβήτητη, με τους πολίτες να τον εγκρίνουν με ποσοστό κοντά στο 70%.

Η κεντροαριστερά ξεχωρίζει

Οι κεντροαριστεροί του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν ήδη διεκδικήσει τη νίκη στη Μπολόνια. Στο Μιλάνο και τη Νάπολη τα ηνία φαίνεται πως παίρνουν υποψήφιοι που υποστηρίζονται από την κεντροαριστερά ενώ στη Ρώμη και το Τορίνο είναι φαβορί οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών.  

Η δεξιά ζορίζεται αλλά δεν καταποντίζεται

Η δεξιά πτέρυγα της Ιταλίας, η οποία αποτελείται από τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζορτζία Μελόνι, αναμένεται να χάσει στις πέντε μεγαλύτερες πόλεις. Αυτή η εξέλιξη είναι όμως αναμενόμενη καθώς η δεξιά τα πηγαίνει καλύτερα σε μικρότερα μέρη.

Μάλιστα εξακολουθεί να βρίσκεται πολιτικά καλά τοποθετημένη  για να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν έως το 2023.

Τα δεξιά κόμματα είναι επίσης πιθανό να έχουν περισσότερους δημάρχους μέχρι το τέλος της καταμέτρησης από ό, τι προηγουμένως.

Από τα 5 στα 0 αστέρια

Οι δημοτικές εκλογές επιβεβαιώνουν τον καταποντισμό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ένα κόμμα που γνώρισε ιδιαίτερη άνοδο το 2016 αλλά έχασε την υποστήριξη των πολιτών. Το κόμμα χάνει πλέον στη Ρώμη και το Τορίνο ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτο στο Μιλάνο.

Για τον αρχηγό του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος τον Αύγουστο, οι δημοτικές εκλογές αποτέλεσαν ένα καταστροφικό ντεμπούτο. Ο ίδιος προσπάθησε τη Δευτέρα να περιορίσει τη ζημιά, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές που έχει εφαρμόσει από την ανάληψη της εξουσίας δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Καλά νέα, ωστόσο, για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι ότι όπου ένωσε τις δυνάμεις του με τους Δημοκρατικούς, όπως στην Μπολόνια και τη Νάπολη, η συνεργασία τους απέδωσε εκλογικά.

Απτόητη η Μελόνι

Τα ακροδεξιά κόμματα της Ιταλίας σε εθνικό επίπεδο βρίσκονται σε ανοδική πορεία, γεγονός που επιβεβαιώνεται στις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, έχει υποστηριχθεί ότι εάν η Ιταλία ψήφιζε σήμερα, ένας συνασπισμός των τριών ακροδεξιών κομμάτων θα αποκτούσε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και η Τζόρτζια Μελόνι θα ήταν η υποψήφια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Την ενισχυμένη θέση της για την πρωθυπουργία στις επόμενες εκλογές φαίνεται να επιβεβαιώνουν και οι δημοτικές εκλογές. Το κόμμα της Μελόνι κατέγραψε ίδια ή και παραπάνω ποσοστά από τη Λέγκα και στις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις,.

Υπό την ηγεσία της Μελόνι, το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έχει φτάσει από το 4 % που είχε στις εκλογές του 2018, στο 20 % στις δημοσκοπήσεις τώρα.

naftemporiki.gr