Διανομείς τροφίμων: Δίχτυ προστασίας τους δημιουργεί το υπ. Εργασίας (video)

0
65

Μια ιδιαίτερη κατηγορία εργαζομένων που περνάει πολύ δύσκολα αυτή την περίοδο είναι οι ντελιβεράδες, οι αφανείς ήρωες της ασφάλτου, ιδιαίτερα οι διανομείς των καταστημάτων εστίασης.

Όπως καταγγέλλει μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο διανομέας καταστήματος εστίασης με 20χρονη εμπειρία, Κώστας Καρυδάκης:

Όσον αφορά στην προστασία από τον κορονοϊό είναι πολύ μικρό το ποσοστό των πελατών που φοράει μάσκα κατά την παραλαβή των προϊόντων

Όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας η κατάσταση ήταν που ήταν δύσκολη τώρα με την καραντίνα είναι τραγική. Οι περισσότεροι αναγκάζονται να δουλέψουν ανασφάλιστοι με 3 ή 4 ευρώ την ώρα. «Στην καλύτερη περίπτωση μας κολλάνε 2-3 ένσημα το μήνα» καταγγέλει.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό, κράνος, μπουφάν, βενζίνες, έξοδα μηχανής αυτά καλύπτονται σε ελάχιστες περιπτώσεις, ίσα που φτάνουν στο 2% των επιχειρήσεων καταγγέλλει.

Κι όπως λέει ο κ. Καρυδάκης, «αφού είναι ανασφάλιστοι, ούτε χαρτί μετακίνησης δεν τους δίνουνε. Κυκλοφορούνε έξω μεταφέροντας φαγητά ή καφέδες και τρώνε και πρόστιμο γιατί δεν έχουν χαρτί μετακίνησης από το μαγαζί που δουλεύουν. Το οποίο θα πληρώσουν από την τσέπη τους».

Τι απαντάει το υπουργείο Εργασίας

Είναι μεγάλο το ζήτημα αυτό, λέει μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων Υγείας και Ασφάλειας του υπουργείου Εργασίας Κώστας Αγραπιδάς.

«Είναι ραγδαία η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών στην αγορά εργασίας, στην επιχειρηματική δραστηριότητα και ιδιαίτερα της ψηφιακής διαμεσολάβησης μεταξύ των πελατών και των εμπόρων/επιχειρηματιών.

Έχουν αναπτυχθεί ψηφιακές πλατφόρμες που παίζουν ρόλο μεσάζοντα/διαμεσολαβητή. Η παραγγελία γίνεται στην πλατφόρμα, ο διανομέας πηγαίνει στο κατάστημα παίρνει την παραγγελία και την πηγαίνει στον πελάτη.

Εδώ έχει δημιουργηθεί μια επισφαλής κατηγορία εργαζομένων, καθώς η προστασία των εργασιακών και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων είναι περιορισμένη σε σχέση με έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης με εξαρτημένη εργασία.
Αυτοί οι άνθρωποι κακώς αμοίβονται με τίτλο κτήσης, ένα φορολογικό παραστατικό που είναι κατάλληλο για περιστασιακή απασχόληση, όχι όμως και για απασχόληση σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε μια εγκύκλιο με την οποία ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν μπορεί να αμοίβονται με αυτό το παραστατικό και ότι στην περίπτωση της συνεχούς απασχόλησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο θεωρεί ότι ο εργαζόμενος έχει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Δημιούργησε δηλαδή ένα δίχτυ προστασίας για αυτό το νέο πρότυπο απασχόλησης, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο. Οι ντελιβεράδες δεν μπορεί πλέον να αμοίβονται με τίτλο κτήσης, το  υπουργείο τους θεωρεί εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία, επισημαίνει ο κ. Αγραπιδάς.

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ