Διαφωνούμε με τις ΗΠΑ για το Ισραήλ, συνεργαζόμαστε για ό,τι συμφωνούμε

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα το Ισραήλ. Κι εμείς υποστηρίζουμε την Παλαιστίνη. Αυτό είναι ένα σημείο διαφωνίας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε επίσης ότι «η Τουρκία είναι ένας οικονομικός και πολιτικός γίγαντας στην περιοχή της», που «έχει μια πολύ ευρεία ατζέντα» και βλέπει «την ειρήνη ως το σημαντικότερο στάδιο της ασφάλειας».

Τα «μεγάλα» κράτη

Προσδίδοντας στην τουρκική εξωτερική πολιτική στοιχεία διπλωματικής συμπεριφοράς μεγάλου κράτους δήλωσε: «Τα μεγάλα κράτη έχουν ένα χαρακτηριστικό, πρέπει να το δείτε αυτό. Μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ των θεμάτων; Φιλονικούν σε θέματα που διαφωνούν και συνεχίζουν να συνεργάζονται σε θέματα που μπορούν να συνεργαστούν; Και για εμάς υπάρχουν τομείς στους οποίους δεν συμφωνούμε με τις ΗΠΑ, στους οποίους προσπαθούμε να βρούμε λύση με συζήτηση, αλλά και τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν το Ισραήλ να διαπράττει γενοκτονία με τέτοιο θράσος, χωρίς τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ το είπε αυτό».

«Στο σημείο όπου έχουμε φτάσει, συμφωνούμε στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός. Γίνεται δουλειά πάνω σε αυτό. Συζήτησα αυτό το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό μου σήμερα. Συμφωνούμε ότι ελλείψει λύσης δύο κρατών, το πρόβλημα αυτό είναι μια παθολογική κατάσταση που θα υφίσταται συνεχώς», επισήμανε ο κ. Φιντάν.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «πολλές χώρες διστάζουν να λάβουν μέτρα κατά του Ισραήλ», αποδίδοντας τη συμπεριφορά αυτή «στην αντίληψη που επιβάλουν οι ΗΠΑ και η Δύση και στους περιορισμούς που επιβάλουν στον εαυτό τους», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι οι χώρες αυτές «χρειάζονται κάποια ηγεσία. Εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό με μεγάλη ευαισθησία».

Για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «το Κατάρ και η Αίγυπτος εργάστηκαν σκληρά» και η Τουρκία έκανε τις απαραίτητες προσπάθειες, διατηρώντας επαφή με τη Χαμάς.

«Αποδείχθηκε ότι το Ισραήλ δεν θέλει κατάπαυση του πυρός»

Ο Χακάν Φιντάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «το αγκάθι» που δεν θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός. «Η Χαμάς απαιτεί επίσης ως αντάλλαγμα για να δεχτεί να απελευθερώσει τους ομήρους την κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ δεν το δέχεται αυτό. Το Ισραήλ συνέχιζε αυτές τις διαπραγματεύσεις επειδή περίμενε ότι η Χαμάς θα αρνιόταν. Αποδείχθηκε ότι το Ισραήλ δεν θέλει κατάπαυση του πυρός» είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι μίλησε με τους ομολόγους του στις ΗΠΑ και το Κατάρ, καθώς και με τον ηγέτη της Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός. «Είμαστε εκεί που ήμασταν την περασμένη εβδομάδα, είμαστε σε αδιέξοδο» είπε. Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ, αλλά «καθώς οδεύουν προς εκλογές, υπάρχει μεγάλη αντίδραση από μερίδα της κοινής γνώμης».

Πηγή: ΑΜΠΕ