Διαφωνούν Γερμανία και ΔΝΤ για τον μηχανισμό χρέους-Εφικτή η τεχνική συμφωνία

Οι διαφορές του ΔΝΤ και του Βερολίνου για τον αποκαλούμενο Γαλλικό μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραμένουν όπως έγινε ορατό χθες κατά τις συναντήσεις που έλαβαν χώραν στις Βρυξέλλες μεταξύ των δανειστών, καθιστώντας πιο αμφίβολη την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση καθώς ο χρόνος μέχρι τον Αύγουστο λιγοστεύει σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες. Αντίθετα, πιο πιθανή εμφανίζεται η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (SLA) μεταξύ της Αθήνας και των επικεφαλής των θεσμών μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαίου παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει λίγα απο τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.
Το Βερολίνο επιμένει πως η Γαλλικός μηχανισμός που συνδέει τις ετήσιες πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν θα πρέπει να είναι αυτόματος όπως ζητά το ΔΝΤ. Αντίθετα, η γερμανική πλευρά επιθυμεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού να συνδέεται με έγκριση κοινοβουλίων και είναι κάτι που το ΔΝΤ δεν δέχεται καθώς επιμένει πως ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι απλός και να μην χρειάζεται την σύμφωνη γνώμη των κοινοβουλίων για να είναι αποτλεσματικός.
Ο μηχανισμός είναι σημαντικός γιατί βοηθά να γεφυρωθούν οι διαφορές απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν στο μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1% και η Κομισιόν 1,5%. Η διαφορά στις προβλέψεις έχει σημαντική επίπτωση στις ασκήσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Στο χθεσινοβραδινό Euroworking Group (EwG) στο οποίο παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος. Παρά τις καθυστερήσεις, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA) για τα προαπαιτούμενα μέχρι την 24η Μαίου που συνεδριάζει το Eurogroup με προοπτική να υλοποιηθούν μέχρι τις 21 Ιουνίου. Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ξεκινήσουν επαφές με την ελληνική κυβέρνηση από αύριο.
το EwG συζήτησε επίσης το θέμα της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που συνδέεται με την 3η αξιολόγηση. Η χώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες και η ΕΚΤ να πιστοποιήσει ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διεξάγονται κανονικά σε ολόκληρη την χώρα.www.ert.gr

2018-05-15 10:16:30

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ