Διαψεύδει η Αθήνα τα σενάρια περί παράτασης του μνημονίου

Δεν υπάρχει θέμα παράτασης του μνημονίου τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο στόχος της Αθήνας είναι  η καθαρή έξοδος από την επιτροπεία τον Αύγουστο, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης.
«Το σίγουρο είναι πως το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και μετά θα έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας Δεν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης, τα πράγματα βαίνουν καλώς και υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Υπογράμμισε ακόμη πως κάποιες «μορφές εποπτείας υπάρχουν για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο ευρώ, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό με αυτό που υποστήκαμε τα τελευταία χρόνια μέσα στο μνημόνιο όπου βιώσαμε καθεστώς σκληρής εποπτείας.
Τα σενάρια για παράταση των μνημονίων διέψευσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή.
«Θέλουμε μία απόφαση η οποία δεν θα ανακόπτει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς για την ανάμιξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μιλώντας στο ενημερωτικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού «Ε».
Τα σενάρια για παράταση του ελληνικού προγράμματος διαψεύδουν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Ουάσινγκτον Γκρουπ την Παρασκευή.
Μιλώντας την Πέμπτη στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τις Διεθνείς Σχέσεις της Ουάσινγκτον, ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο «κεκαλυμμένο πρόγραμμα», αλλά ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά την λήξη του προγράμματος.
«Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο για την περίοδο μετά το πρόγραμμα που να υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα κεκαλυμμένο νέο πρόγραμμα. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Σίγουρα δεν το θέλω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος μιλώντας στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council ξεκαθάρισε πως δεν γίνονται συζητήσεις για παράταση του προγράμματος πέραν του Αυγούστου. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στην ελάφρυνση του χρέους αλλά και την «τυπική εποπτεία», όπως συνέβη άλλωστε και με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και τις υπόλοιπες χώρες που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα.
Υποστηρικτικές ήταν και οι δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε: έστειλε το μήνυμα πως οι αγορές είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα. Αυτό, όπως είπε, αποτυπώνεται στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, που υποχώρησε κάτω από το 4%, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν πλέον την Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά σε σχέση με το παρελθόν.
Και αυτό είναι «γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ότι πιο πριν».
Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε  το πρόγραμμα του  προέδρου  της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ , ο οποίος έρχεται την επόμενη εβδομάδα, στις 26 του μηνός, στην Αθήνα.
πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-20 11:58:04

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ