Διπλή ήττα στις εκλογές για την πλήρωση δύο εδρών της Βουλής

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και το Συντηρητικό κόμμα του υπέστησαν σήμερα οδυνηρές ήττες σε δυο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, ιδίως σε εκλογική περιφέρεια της νοτιοδυτικής Αγγλίας η οποία θεωρείτο «ασφαλής», αποτελούσε οχυρό των Τόρις για πάνω από έναν αιώνα.

Οι συντηρητικοί έχασαν αυτή την έδρα, στο Τίβερτον και Χόνιτον, από τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες κι άλλη μία, αυτή στο Γουέικφιλντ (βόρεια Αγγλία) από την αξιωματική αντιπολίτευση, το Εργατικό κόμμα.

Στην πρώτη περίπτωση οι Τόρις ηττήθηκαν με θεαματική διαφορά περίπου 24.000 ψήφων, στη δεύτερη με διαφορά σχεδόν 5.000 ψήφων.

Ο Τζόνσον βρίσκεται στη Ρουάντα για τη σύνοδο των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, έπειτα θα ταξιδέψει για να συμμετάσχει στις συνόδους κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ στη Γερμανία και την Ισπανία, πρόγραμμα που τον κρατάει εκτός της χώρας την επόμενη εβδομάδα. Όσο απουσιάζει, η διπλή ήττα θα μπορούσε να δημιουργήσει ζωμώσεις εντό των Τόρις και να προσπαθήσουν να ξαναρχίσουν τις προσπάθειες για να τον εκδιώξουν, σχολιάζει ο Guardian.