ΔΝΤ: Προς επιτάχυνση και ενίσχυση της δανειοδότησης στην Αργεντινή

Η γενική διευθύντριά  Κριστίν Λαγκάρντ, είπε την Τετάρτη πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα «εξετάσει» την επιτάχυνση της εκταμίευσης δόσεων του δανείου 50 δισεκ. δολαρίων το οποίο συμφώνησε να χορηγήσει στην Αργεντινή και την «ενίσχυση» του προγράμματος στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής.
Της δήλωσης αυτής προηγήθηκε η νέα αναταραχή στις αγορές, με το αργεντίνικο χρηματιστήριο να κλείνει με πτώση 5,11% και, κυρίως, την πτώση του πέσο να επιταχύνεται. Το νόμισμα της Αργεντινής έχασε το 6,99% της αξίας του την Τετάρτη για να κλείσει σε ισοτιμία 34,38:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Ήταν η μεγαλύτερη «βουτιά» του νομίσματος της Αργεντινής τα τελευταία τρία χρόνια, αφότου επετράπη η ελεύθερη διακύμανσή του, τον Δεκέμβριο του 2015. Το πέσο έχει χάσει πάνω από το 45% της αξίας του έναντι του δολαρίου  φέτος, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της λατινοαμερικάνικης χώρας (BCRA) να φρενάρει την πτώση του ρευστοποιώντας αποθεματικά της και αυξάνοντας τα κατευθυντήρια επιτόκιά της από το 40% στο 45% — επίπεδο που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα του κόσμου.
«Λαμβανομένων υπόψη των πιο αρνητικών συνθηκών της διεθνούς αγοράς, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί πλήρως στο αρχικό πρόγραμμα της Αργεντινής, οι αρχές θα εργαστούν για να αναθεωρηθούν οι κυβερνητικοί οικονομικοί σχεδιασμοί», ανέφερε η Λαγκάρντ έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι.
Στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τις αγορές, ο Μάκρι δήλωσε την Τετάρτη πως το Ταμείο θα διαθέσει «όλα τα απαραίτητα κεφάλαια γα να εγγυηθεί την εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος της επόμενης χρονιάς», ώστε να μην υπάρχει «αβεβαιότητα». Πέτυχε ωστόσο ακριβώς το αντίθετο, επιτείνοντας τις ανησυχίες των επένδυτών για κήρυξη νέας στάσης πληρωμών.
Τα νεύρα είναι όλο και πιο τεταμένα στην Αργεντινή, που προσπαθεί να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των οικονομικών κρίσεων που την πλήττουν σχεδόν κάθε δεκαετία. Η πιο πρόσφατη, το 2002, κορυφώθηκε με την κήρυξη στάσης πληρωμών που συνέθλιψε τη μεσαία τάξη οδηγώντας εκατομμύρια πολίτες στη φτώχεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuterswww.ert.gr

2018-08-30 10:04:08

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ