Δουζίνας: Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο η επίθεση στη Συρία (audio)

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής πολιτικής της Βουλής Κώστας Δουζίνας, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ο κ. Δουζίνας κληθείς να σχολιάσει την συμμετοχή του βουλευτή της Εν. Κεντρώων Αριστείδη Φωκά σε συνθήματα οπαδών, για το κάψιμο της Βουλής είπε χαρακτηριστικά: «Οι χούλιγκανς υπάρχουν σε όλους τους χώρους».
Με την ιδιότητά του ως καθηγητής του Δικαίου (Δημόσιο Δίκαιο και Φιλοσοφία του Δικαίου) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε διεξοδικά γιατί η επίθεση στη Συρία, αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο. Ανέφερε μάλιστα πως τον εντυπωσίασε το γεγονός ότι «ο πολυπράγμων κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος συνεχώς μας λέει για το Διεθνές Δίκαιο, είπε ότι ήταν αναπόφευκτο αυτό το χτύπημα κι επομένως εμείς είμαστε μαζί του».
Ο κ. Δουζίνας ανέφερε τα βασικά επιχειρήματα που επικαλέστηκαν οι επιτιθέμενοι (συγκεκριμένα η Βρετανία), δηλαδή την επιβολή απαγόρευσης των χημικών όπλων, την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και την ηθική βάση του εγχειρήματος ακόμη κι αν δεν είναι νόμιμο. Αποδομώντας αυτά τα επιχειρήματα ο κ. Δουζίνας εξήγησε αναλυτικά, πως η έλλειψη, αφενός τεκμηρίωσης (μέσα από σαφώς ορισμένες διαδικασίες) για την χρήση χημικών και αφετέρου εξουσιοδότησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, πιστοποιούν το παράνομο της επίθεσης. Τόνισε μάλιστα πως αυτό μας φέρνει για άλλη μια φορά στην επικράτηση του Δικαίου του Ισχυροτέρου έναντι του Διεθνούς Δικαίου.
Έτσι, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «η κυβέρνηση έκανε καλά, που δεν πήρε θέση, ούτε υπέρ, ούτε κατά…» σε αντίθεση με κάποιους από την αντιπολίτευση, που πήραν θέση, η οποία «αντιβαίνει τελείως στα δικά μας συμφέροντα».
Τέλος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το «Σκοπιανό», ο κ. Δουζίνας είπε, πως αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε σύνθετη ονομασία και erga omnes τότε προφανώς δεν θα υπάρξει συμφωνία.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμαwww.ert.gr

2018-04-16 10:43:12

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ