Δρομολογούνται οι διαδικασίες για τον 2ο πύργο

Την κατασκευή του δεύτερου πύργου – τοπόσημο στο Ελληνικό, (ψηλό κτήριο μέχρι 200 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας) εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου (Commercial Hub) στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, δρομολογεί η Lamda Development.

Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ η οποία εντάσσεται στην πρώτη φάση της μεγάλης ανάπτυξης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Ο Mixed Use Tower, όπως είναι η ονομασία του, θα αποτελείται από χώρους γραφείων, πολυτελές ξενοδοχείο και κατοικίες.

Η διαδικασία για την επιλογή των τεχνικών εταιρειών που θα τον κατασκευάσουν  προσομοιάζει με αυτή της κατασκευής του Riviera Tower (ο οικιστικός πύργος στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού) και του Vouliagmenis Mall Complex (VMC).

Αρχικά θα επιλεγεί ο Early Contractor Involvement (ECI) μέσω διαγωνισμού που έχει εκκινήσει η Lamda, προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές να καταθέσουν προσφορές έως τις 17 Μαρτίου 2023. Είθισται να ζητείται αποδεδειγμένη εμπειρία στην κατασκευή ψηλών κτηρίων και γι΄αυτό οι οικονομικοί φορείς που συμμετείχαν στις διαδικασίες που έχουν προηγηθεί είναι κοινοπραξίες ελληνικών και ξένων εταιρειών.

Ο ECI που θα δώσει την αρτιότερη προσφορά θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση κατασκευής του έργου, ενώ δύναται (χωρίς να είναι δεδομένο) να είναι και ο κατασκευαστής του.

Στην περίπτωση του οικιστικού πύργου επελέγη μεταξύ τεσσάρων προσφορών η κοινοπραξία των Bouygues – Intrakat ως ECI και η ίδια, εκτός απρόοπτου, θα τον κατασκευάσει (εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης).

Για τον Mixed Use Tower η Lamda έχει ανακοινώσει πριν ένα χρόνο συμφωνία Πλαίσιο (Framework Agreement) με εταιρεία του ομίλου Brook Lane Capital (επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα το Λονδίνο).

Lamda και Brook Lane θα υλοποιήσουν την εν λόγω επένδυση, μεικτής επιφάνειας 49.000 τ.μ. (GFA) μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού με ποσοστά η κάθε μία 30% και 70% αντίστοιχα.

O σχεδιασμός του Mixed Use Tower έχει ανατεθεί στο διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο AEDAS, ενώ τη διαχείριση του ξενοδοχείου και των κατοικιών θα αναλάβει διεθνούς φήμης εταιρεία διαχείρισης (hotel operator).

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά της Lamda για το χρονοδιάγραμμα του Ελληνικού  οι οικοδομικές άδειες για τον δεύτερο πύργο θα εκδοθούν εντός του 2023 (το β’ εξάμηνο) με την κατασκευαστική περίοδο να διαρκεί από φέτος έως και τις αρχές του 2026 (α’ εξάμηνο).

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες κατατέθηκαν οι προσφορές για τον Early Contractor Involvement του Vouliagmenis Mall Complex (εμπορικό κέντρο και γραφειακοί χώροι που θα στεγάσουν την Τράπεζα Πειραιώς). Η Lamda στην περίπτωση του VMC θα επιλέξει ECI μεταξύ τεσσάρων κοινοπραξιών, Άβαξ – Rizzani de Eccher (ιταλική εταιρεία), Αρχιρόδον – Ibuild (με έδρα το Ντουμπάι), ΓΕΚ Τέρνα – ACC (με δραστηριότητα σε Αφρική και Μέση Ανατολή, ιδρύθηκε στο Λίβανο) και Άκτωρ – Man (επίσης λιβανέζικη).

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την πρώτη φάση δημιουργίας του πάρκου εντός του Ελληνικού.