ΔΣ ΕΕΘ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

0
65

Κραυγή αγωνίας προς την Κυβέρνηση ώστε να πιέσει τις Τράπεζες και αυτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να στηρίξουν με δάνεια την πραγματική οικονομία, εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Στη χθεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ αποφάσισε να απευθύνει έκκληση στους αρμοδίους υπουργούς ώστε οι συστημικές Τράπεζες να ακολουθήσουν κριτήρια για τις χορηγήσεις που αρμόζουν στην αντιμετώπιση μίας κρίσης και όχι τα συνήθη που ακολουθούν σε συνθήκες κανονικότητας.

Χωρίς τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος οι επιχειρήσεις μας δεν θα τα καταφέρουν, τονίζεται στην επιστολή που στάλθηκε στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, στην οποία επίσης υπογραμμίζεται ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προβλέψει τη συμπεριφορά αυτή και είτε να είχε θεσπίσει διαφορετικές διαδικασίες είτε αν είχε εξαιρέσει τις Τράπεζες από τα μέτρα.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την έρευνα που διενήργησε το Ε.Ε.Θ., στο πλαίσιο της οποίας κλήθηκαν μέλη του να το ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις διαδικασίες εφαρμογής των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Τα περισσότερα από τα παράπονα αυτά, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Μιχάλης Ζορπίδης, αφορούσαν τις Τράπεζες που είτε καθυστερούν την προώθηση των αιτημάτων, είτε εξαντλούν την υπομονή των επαγγελματιών με γραφειοκρατικές διαδικασίες, είτε απορρίπτουν τα αιτήματα, αρνούμενες ουσιαστικά να παίξουν το ρόλο τους.

Το Ε.Ε.Θ. αποφάσισε να προσλάβει ειδικό σύμβουλο Τραπεζικών Θεμάτων, ο οποίος θα πλαισιώσει την Θεματική Επιτροπή που έχει ήδη συστήσει και θα παρέχει ουσιαστική τεχνοκρατική στήριξη στα μέλη του που συνδιαλέγονται με τις Τράπεζες.  

Διαμαρτυρία για το μετρό
Το ΔΣ εκφράζει ακόμη τη διαμαρτυρία του για το κλείσιμο της οδού Βενιζέλου από την «Αττικό Μετρό», μέτρο το οποίο θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κίνηση στο κέντρο της πόλης, συνεπώς και την κίνηση στα καταστήματα.
Ζητά δε από το Δήμο Θεσσαλονίκης να αμφιδρομήσει την οδό Ίωνος Δραγούμη, ώστε να είναι δυνατή η άνοδος προς την Εγνατία, η οποία σήμερα γίνεται μόνο από την Αγίας Σοφίας, κάτι που μπλοκάρει την κίνηση.

Τα άλλα θέματα του ΔΣ
Η χθεσινή συνεδρίαση άρχισε με τον Πρόεδρο του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορπίδη να ενημερώνει το Σώμα για την πρωτοβουλία του να ζητήσει να κυματίζει μεσίστια η σημαία έξω από τα γραφεία του, ως ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας για την μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.
Το Σώμα, συζητώντας τα υπόλοιπα θέματα αποφάσισε ακόμη την χρηματοδότηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, την παραγωγή τηλεοπτικής εκπομπής του ΕΕΘ, που θα προβάλει θέματα της Αγοράς και των Επαγγελματιών στην Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης και την διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

  1. Προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης για τις Τράπεζες

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ.
Αναγκάζομαι να επανέλθω στο ζήτημα των Τραπεζών, που ταλαιπωρεί τους συναδέλφους επαγγελματίες αλλά και όλους τους επιχειρηματίες της Πατρίδας μας.
Όπως προκύπτει από έρευνα που διενέργησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στα μέλη του, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα είναι η ουσιαστική άρνηση των Τραπεζών να παρέχουν στήριξη στην πραγματική οικονομία, παρά τη διάθεση μεγάλων ποσών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχουμε πολλές δεκάδες παραδειγμάτων, στα οποία οι Τράπεζες είτε καθυστερούν δραματικά την εξέταση των αιτημάτων, είτε εξαντλούν την υπομονή των επιχειρηματιών ζητώντας όλο και περισσότερα δικαιολογητικά, είτε απορρίπτουν τις αιτήσεις αρνούμενες ουσιαστικά να παίξουν το ρόλο που τους αρμόζει στη λειτουργία μίας οικονομίας.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει συλλέξει δεκάδες περιπτώσεις στις οποίες ουσιαστικά τα μέλη του εμπαίζονται από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες.
Ρίζα αυτού του κακού είναι ότι οι Τράπεζες εξακολουθούν να ακολουθούν τις συνήθεις γι’ αυτές διαδικασίες δανειοδότησης, ενώ οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε κάθε άλλο παρά συνήθεις είναι. Οι Τράπεζες λαμβάνουν πιστώσεις με έκτακτο τρόπο και σε πρωτοφανή ύψη ακριβώς επειδή ζούμε στο έκτακτο καθεστώς της Πανδημίας αλλά ακολουθούν τις δικές τους διαδικασίες, οι οποίες όμως έχουν θεσπιστεί για συνθήκες κανονικότητας.
Όπως μας καταγγέλλουν τα μέλη μας, τα τραπεζικά στελέχη, στα εύλογα παράπονα όσων αιτούνται δανείων απαντούν ότι δεν μπορούν να παρακάμψουν τα δικά τους πρωτόκολλα και κριτήρια χορηγήσεων.
Αυτό κύριε υπουργέ είναι κάτι το οποίο η Κυβέρνηση σας α έπρεπε να το είχε προβλέψει. Αλλά και τώρα δεν είναι τόσο αργά. Μπορείτε και πρέπει να παρέμβετε ώστε να τροποποιηθούν οι διαδικασίες στις Τράπεζες, να ισχύσουν κανόνες που αρμόζουν στην εξαιρετικά έκτακτη σημερινή κατάσταση και να λειτουργήσουν ευνοϊκότερα κριτήρια για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την Πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισης της.
Είναι τραγικό για όλους εμάς τους ανθρώπους της Αγοράς και της πραγματικής Οικονομίας να ακούμε κάθε λίγο και λιγάκι για δεκάδες δισεκατομμύρια που εξασφάλισε η χώρα μας αλλά να μην μπορούμε να επωφεληθούμε ούτε με ένα ευρώ για να κρατήσουμε στη ζωή τις επιχειρήσεις μας.
Αρχικά η Κυβέρνηση θριαμβολογούσε για 32 δις. ευρώ. Μετά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε 70 δις. ευρώ, κάτι που αναπτέρωσε τις ελπίδες μας. Εάν όμως δεν φροντίσετε για τους τρόπους με τους οποίους τα ποσά αυτά θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία, οι ανακοινώσεις θα μείνουν κενές περιεχομένου.
Χωρίς τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος οι επιχειρήσεις μας δεν θα τα καταφέρουν.

Για το ΕΕΘ
Μιχάλης Ζορπίδης
Πρόεδρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ