Δυσανάλογη η απόφαση της Βουλγαρίας να ανακαλέσει τον πρέσβη της

Την απόφαση της Βουλγαρίας να ανακαλέσει τον πρέσβη της στα Σκόπια σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, χαρακτηρίζοντάς την «δυσανάλογη». Σημειώνεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών οξύνθηκαν με αφορμή αυτήν τη φορά τον άγριο ξυλοδαρμό, την περασμένη εβδομάδα, ενός μέλους της βουλγαρικής μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας, του Χριστιάν Πεντίκοφ, που είναι και γραμματέας του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου στην πόλη Οχρίδα, από τρεις πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

«Το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει λάβει επίσημη επιβεβαίωση ότι η ανάκληση του Βούλγαρου πρέσβη στα Σκόπια οφείλεται στον ξυλοδαρμό του Πεντίκοφ στην Οχρίδα. Αν πράγματι αυτός είναι ο λόγος, τότε η βουλγαρική αντίδραση είναι δυσανάλογη» δήλωσε στο “Radio Free Europe” ο Μπουγιάρ Οσμάνι.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό του Πεντίκοφ στην Οχρίδα ως “μεμονωμένο περιστατικό”, ενώ σημείωσε ότι οι διωκτικές Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας αντέδρασαν γρήγορα, εντόπισαν τους τρεις δράστες και ένας από αυτούς τελεί υπό κράτηση.

«Το περιστατικό καταδικάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και τον πρωθυπουργό, ενώ εγώ ο ίδιος πήγα στη Σόφια» συμπλήρωσε ο Οσμάνι, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες μετέβη στη βουλγαρική πρωτεύουσα και επισκέφθηκε, από κοινού με τον ομόλογό του της Βουλγαρίας, Νικολάι Μίλκοφ, τον Πεντίκοφ στο νοσοκομείο, καταδικάζοντας απερίφραστα το περιστατικό.

Μετά τον ξυλοδαρμό του, ο Πεντίκοφ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Οχρίδας, όμως η βουλγαρική κυβέρνηση απέστειλε κυβερνητικό αεροσκάφος στην πόλη, το οποίο παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Σόφιας, όπου και νοσηλεύεται.

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι ανέφερε ακόμη ότι η Βουλγαρία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που δρομολογούνται για τις 2 Απριλίου, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί «επιβαρυντικό παράγοντα», διότι, όπως είπε «οι εκλογές περιπλέκουν ευαίσθητα θέματα και δεν δίνουν χώρο στους διπλωμάτες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Μετά από μία ανάπαυλα μερικών μηνών, οι σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας κλιμακώνονται ξανά, με νέες απειλές για βέτο από τη Σόφια και απαγορεύσεις εισόδου στη Βόρεια Μακεδονία Βούλγαρων πολιτών από τη μεριά των Σκοπίων.

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε χθες ότι ανακάλεσε τον πρεσβή της στα Σκόπια λόγω της «σοβαρής κατάστασης» που επικρατεί στη Βόρεια Μακεδονία, όσον αφορά στα δικαιώματα των εκεί Βουλγάρων, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικολάι Μίλκοφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει η Σόφια το “βέτο” για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

«Εάν η Βόρεια Μακεδονία συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι, είναι πιθανό η Βουλγαρία να θέσει ξανά βέτο» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ζήτησε πριν από μερικές ημέρες από την κυβέρνηση της χώρας του να να απαγορεύσει την είσοδο στον Βούλγαρο ευρωβουλευτή, Άνγκελ Τσαμπάσκι και σε απροσδιόριστο αριθμό άλλων Βούλγαρων πολιτών που προσβάλουν τα Σκόπια, υποστηρίζοντας ότι « η Βόρεια Μακεδονία είναι Βουλγαρία».

Ο Νικολάι Μίλκοφ δήλωσε πως εάν η Βόρεια Μακεδονία απαγορεύσει την είσοδο σε Βούλγαρους πολίτες, η αντίδραση της Σόφιας θα είναι «ιδιαιτέρως αρνητική».

Πηγή: ΑΜΠΕ