Δύο ακόμη συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Λ. ΜακΚι

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε δύο νέες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία της δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚι, που σκοτώθηκε από σφαίρα καθώς κάλυπτε τις συγκρούσεις ανάμεσα σε ρεπουμπλικανούς καθολικούς και τις δυνάμεις ασφαλείας το 2019.

Δύο άνδρες, 24 και 29 ετών, συνελήφθησαν στο Λόντοντέρι ( Ντέρι για τους Ρεπουμπλικανούς), κοντά στα σύνορα με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου και θα ανακριθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η οργάνωση Νέος IRA είχε παραδεχθεί την ευθύνη για τον θάνατο της 20χρονης δημοσιογράφου και προέβαλε την δικαιολογία ότι εκείνη «στεκόταν δίπλα στις αστυνομικές δυνάμεις». Η οργάνωση είχε ζητήσει «ειλικρινή και καθολική συγγνώμη» από τους δικούς της.

Την περασμένη εβδομάδα απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά δύο ακόμη ανδρών, ενός 33χρονου και ενός 21χρονου.

Αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση την Παρασκευή αφού προσήχθησαν σε δικαστήριο της πόλης και κατηγορήθηκαν ότι βρίσκονταν μαζί με το πρόσωπο που πυροβόλησε. Οι συνήγοροί τους επεσήμαναν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάσθηκαν είναι αδύναμα.

Οι έρευνες είχαν αρχικά οδηγήσει στην απαγγελία κατηγορίας στα μέσα του Φεβρουαρίου 2020 κατά 50χρονου ύποπτου, του Πολ ΜακΙντάιρ, ο οποίος, σύμφωνα με τον συνήγορό του είχε μαζέψει κάλυκες σφαιρών που συνδέονται με την δολοφονία, αλλά δεν είναι αυτός που πυροβόλησε.

Το όπλο του εγκλήματος βρέθηκε στα μέσα του Ιουνίου. Στην συνέχεια, κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά 27χρονου άνδρα σχετικές με την νομοθεσία περί οπλοκατοχής.

Η Λάιρα ΜακΚί, 29 ετών, σκοτώθηκε στις 18 Απριλίου 2019 στην καθολική συνοικία του Κρέγκαν στο Λόντοντέρι.

Ο θάνατος της Λάιρα ΜακΚί συγκλόνισε την Βόρεια Ιρλανδία επαναφέροντας μήνες των Troubles που αιματοκύλισαν επί τρεις δεκαετίες την επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP