Δ. Κουτσούμπας: Παραμύθι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια

0
22

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε εκδήλωση της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.
Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας: «Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι, μπορεί να απογοητεύτηκαν, να έκαναν πίσω προσωρινά, κάτω από τις δυσκολίες της ζωής. Σε όσους και όσες, ακόμα κι αν θόλωσε προσωρινά μπροστά τους η σοσιαλιστική προοπτική, δεν πίστεψαν όμως ποτέ, πως ο καπιταλισμός είναι το τέλος της ιστορίας της ανθρωπότητας. Τους καλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που παραμένει το πιο νέο κόμμα.
Γιατί είναι το μόνο κόμμα που παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για μια νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό. Γιατί ο σοσιαλισμός είναι το νέο, που θα νικήσει το σάπιο και παλιό. Σήμερα πρέπει ακόμα περισσότερο να ανοίξουμε παντού τη συζήτηση: Τι είναι πραγματικά το “σύγχρονο και νέο”, ποιο είναι πραγματικά το παλιό και ξεπερασμένο; Το πραγματικά “σύγχρονο και νέο” λοιπόν, είναι να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει.
Να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, όλες οι δυνατότητες που η εργατική τάξη με την δουλειά της δημιουργεί, για να μπορεί να δουλεύει με καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής.
Κι αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο η εξουσία της εργατικής τάξης. Γιατί μόνο η εργατική εξουσία κοινωνικοποιεί, δηλαδή μετατρέπει σε ιδιοκτησία όλης της κοινωνίας, όλων των εργαζομένων, τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Άρα καταργεί την καπιταλιστική ιδιοκτησία που είναι και η πηγή της εκμετάλλευσης και του κέρδους και το βασικό εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας».
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε: «Με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, σερβίρει το γνωστό παραμύθι περί «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, και μάλιστα χωρίς νέες δεσμεύσεις», όπως διατυμπανίζει. Το ίδιο παραμύθι επανέλαβε στα τέλη του Μάρτη, και εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο “αναπτυξιακό” συνέδριο της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας και σε όλες τις φιέστες συνέδρια που διοργάνωσε παραμυθιάζοντας το λαό σε όλη τη χώρα.
Βέβαια ο πρωθυπουργός και δω στη Θεσσαλονίκη, ξέχασε να πει, ότι τον Αύγουστο οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων δεν καταργούνται. Ξέχασε σκόπιμα να πει ότι ο λαός δεν πρόκειται να πάρει πίσω όλα όσα έχασε με τα μνημόνια κατά τη διάρκεια της 8χρονης και βάλε οικονομικής κρίσης.
Ξέχασε να πει ότι η καπιταλιστική οικονομία πιάνει τους στόχους της και οδηγείται σε ανάκαμψη, γιατί ένας ολόκληρος λαός και δω στην Κεντρική Μακεδονία, έχει γονατίσει από τη φορολογία, έχει γονατίσει από την μείωση μισθών και συντάξεων, από την εκμετάλλευση! Ξέχασε να πει ότι η κυβέρνησή του είναι αυτή που έχει ψηφίσει τη μείωση του αφορολόγητου, τη μείωση των συντάξεων, αβάσταχτα μέτρα που θα ισχύσουν και μετά το 2018.
Και όσα βέβαια θυμήθηκε να πει για τη στήριξη των αδύναμων και των πιο ευάλωτων, είναι η ομολογία του, ότι το μόνο που έχει να κερδίσει η εργατική τάξη, ο λαός από την δήθεν «δίκαιη» ανάπτυξη, είναι κάποια ψίχουλα που θα πέφτουν πού και πού, από το τραπέζι της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου κι αυτά μόνο για την «ακραία φτώχεια», όπως τη λέει, ούτε κάν δηλαδή, για όλη τη φτώχεια.
Με το ίδιο θράσος ο κ. Τσίπρας, ανήμερα την Πρωτομαγιά, είπε στους εργαζόμενους ότι είχαν τις «λιγότερες δυνατές απώλειες», αφού «στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά απέκρουσε», όπως είπε, «τις απαιτήσεις του ΔΝΤ».
Σε ποιον όμως τα λέει αυτά;
Στους εργαζόμενους που έχασαν το 13ο και 14ο μισθό;
Που οι μισθοί τους έπιασαν πάτο;
Που πρέπει να δουλεύουν σκληρά μέχρι τα βαθιά γεράματα με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης;
Που οι συντάξεις τους έγιναν χειρότερες κι από επιδόματα πείνας;
Σε ποιον τα λέει αυτά;
Στα νέα παιδιά που δουλεύουν για 300 και 400 ευρώ;
Που δεν ξέρουν τι θα πει συλλογική σύμβαση εργασίας;
Που δεν θα μάθουν ποτέ τι θα πει κοινωνική ασφάλιση;
Ανήμερα την Πρωτομαγιά, βγήκε να περηφανευτεί και για τη μείωση της ανεργίας!
Πού ζει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του;
Δεν ξέρει ότι και μία ώρα την εβδομάδα να δουλέψει κάποιος, παύει να θεωρείται άνεργος;
Ότι οι νέες συμβάσεις είναι στην πλειοψηφία τους, συμβάσεις μερικής απασχόλησης και συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας;
Είναι προσβολή στους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που θυσίασαν τη ζωή τους στους ταξικούς αγώνες να αναφωνεί ο πρωθυπουργός “Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά”, όταν η κυβέρνησή του, τόλμησε να κάνει αυτό που δεν τόλμησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: Να χτυπήσει το δικαίωμα της απεργίας. Είναι προσβολή, να λέει ο κ. Τσίπρας «ότι σχεδιάζουμε ξανά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, βάζοντας στο επίκεντρο τον εργαζόμενο…»
Τα “πολλά λόγια είναι φτώχεια”, λέει ο λαός μας, κι έχει δίκιο. Εμείς θα προσθέταμε ότι τα πολλά λόγια του πρωθυπουργού, είναι και φτώχεια και κοροϊδία. Αν η κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει τις συλλογικές συμβάσεις, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, ας φέρει τώρα για ψήφιση στη Βουλή την πρόταση νόμου των 513 σωματείων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ. Πρόταση νόμου που προβλέπει και την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751″.
Συνεχίζοντας ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε πως: «Το κυβερνητικό αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ περί της «δίκαιης ανάπτυξης», ή «της ανάπτυξης που δεν αφήνει κανέναν πίσω” που πλασάρει η ΝΔ, αποκαλύπτεται ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις από διάφορους βιομηχανικούς κλάδους όπως το Μέταλλο, όπου καταγράφεται υψηλή κερδοφορία.
Γιατί παρά τη μεγάλη κερδοφορία, κουβέντα δε γίνεται για επιστροφή κάποιων από τα κλεμμένα προς τους εργάτες και τους υπαλλήλους τους. Αφού οι δήθεν σωτήρες – επιχειρηματίες χτύπησαν τους μισθούς και τα δικαιώματα την περίοδο της βαθιάς κρίσης, τώρα απαιτούν υπομονή από τους εργάτες και να μη ζητούν πολλά, για να σταθεροποιηθεί τώρα η ανάπτυξη, να μη χτυπηθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας!!! Απύθμενο θράσος και προκλητικότητα!
Και στην κρίση και στην ανάπτυξη πάλι οι ίδιοι ζημιωμένοι: οι εργάτες και υπάλληλοι, τα λαικά στρώματα!
Ακόμα και σε χώρους με υψηλή παραγωγικότητα, όπως τα ΕΛΠΕ, ο ΤΙΤΑΝ και οι μεγάλες εταιρείες Πληροφορικής, που δεν χτυπήθηκαν τόσο από την κρίση, ακόμα και όταν οι μισθοί δεν μειώνονται ή αυξάνονται ελάχιστα, οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε πολλαπλές μορφές έντασης της εκμετάλλευσης. Όπως η εντατικοποίηση και φυσικά η αντιασφαλιστική επίθεση, η φοροληστεία, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.
Σε χώρους όπου προχώρησε ή θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η ιδιωτικοποίηση, όπως είναι το Αεροδρόμιο, ο ΟΛΘ, η ΕΛΒΟ, η ΕΥΑΘ, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με χτύπημα μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ τα εργατικά – λαϊκά στρώματα της περιοχής συνεχίζουν να πληρώνουν πανάκριβα τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Το ίδιο συμβαίνει και στον ΟΑΣΘ, που αφού έφτασε σε αδιέξοδο, κρατικοποιήθηκε για να καθαριστεί από βαρίδια και να δοθεί στη συνέχεια για αξιοποίηση με κριτήριο το κέρδος, είτε του ιδιώτη μετόχου είτε του κρατικού καπιταλιστικού τομέα. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις καμία λύση δεν έδωσαν σε κατεύθυνση κάλυψης των μεγάλων αναγκών για ασφαλή, αξιοπρεπή, γρήγορη και φτηνή μεταφορά των εργαζομένων.
Το ίδιο ερώτημα για το ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει από την καπιταλιστική ανάπτυξη ισχύει και τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Που εισπράττουν εξευτελιστικές τιμές για τα προϊόντα τους, λιγότερες επιδοτήσεις – ενισχύσεις. Πληρώνουν πιο ακριβά τα αγροτικά μέσα και εφόδια, πνίγονται από τα τσουχτερά φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα χαράτσια».
Επίσης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή, τονίζοντας πως: «Κομμάτι της ίδιας πολιτικής, δηλαδή της προσπάθειας κατοχύρωσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του μόχθου του λαού, είναι και η λεγόμενη “γεωστρατηγική αναβάθμιση” της ελληνικής αστικής τάξης, που υπηρετείται πιστά από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα.
Η προσπάθεια αυτή εξειδικεύεται στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κεντρική Μακεδονία, με την “αναβάθμισή” της σε πύλη εισόδου των σχεδιασμών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά και της εγχώριας αστικής τάξης προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Την προσαρμογή της Ελλάδας στο ρόλο «γεωπολιτικού μεντεσέ» της περιοχής, για να θυμηθούμε το χαρακτηρισμό που έδωσε για τη χώρα μας ο Αμερικανός Πρέσβης.
Εννοώντας σαφώς τον ρόλο του οικονομικού – πολιτικού – στρατιωτικού κρίκου για την προώθηση των σχεδίων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση “τρέχει” την υλοποίηση των σχεδιασμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Αναλαμβάνει «αναβαθμισμένους» -τρομάρα της!- ρόλους, που μας εμπλέκουν, όλο και πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τις αντιδραστικές συμμαχίες τους.
Όλα τα παραπάνω είναι η βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται και η κινητικότητα γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ, έτσι ώστε μια συμφωνία άμεσα να διευκολύνει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και μελλοντικά στην ΕΕ. Συμφωνία που βέβαια δεν θα αποτελέσει την πραγματική λύση για τον ελληνικό λαό και το λαό της γειτονικής χώρας, διότι δεν θίγονται αλυτρωτισμοί και κίνδυνοι αμφισβήτησης των συνόρων που υπάρχουν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, ενώ η ίδια η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ανασφάλειας, παραπέρα αποσταθεροποίησης, πολεμικών εμπλοκών και προβλημάτων.
Συνολικά, στην περιοχή της Β. Ελλάδας και των Βαλκανίων, οξύνεται η διαπάλη ΗΠΑ – ΕΕ με Ρωσία και Κίνα, ενώ η ελληνική αστική τάξη θέλει να ανακαταλάβει μερίδια μετά τη σχετική υποχώρηση της διείσδυσης ελληνικών κεφαλαίων στην περίοδο της κρίσης. Οξύνεται η διαπάλη και με την τουρκική αστική τάξη, που διεκδικεί και αυτή αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι προκλήσεις σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο».
www.ert.gr

2018-05-05 19:19:21

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ