Εγχειρίδιο για τη διερεύνηση υποθέσεων σεξουαλικών επιθέσεων εκδίδει το Βατικανό

Οδηγίες προς τους κληρικούς για τη διαδικασία που θα ακολουθείται κατά την έρευνα υποψιών για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικους στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας δημοσιοποίησε το Βατικανό, έπειτα από πρωτοβουλία του πάπα Φραγκίσκου.

Τα έγγραφα αυτά αποτελούν ένα «εργαλείο» που έχει στόχο να βοηθήσει τις τοπικές Εκκλησιαστικές Αρχές «στο λεπτό καθήκον να διενεργούν σωστά την έρευνα υποθέσεων» όπου εμπλέκονται μέλη του κλήρου «όταν κατηγορούνται» για κακοποίηση ανηλίκων, εξήγησε σε ανακοίνωση ο Ισπανός καρδινάλιος, Λουίς Λαντάρια Φερέρ, επικεφαλής της Συνέλευσης του Βατικανού για το Δόγμα της Πίστης.

Ο Αργεντινός πάπας, ο οποίος έχει κάνει προτεραιότητα του ποντιφικάτου του την καταπολέμηση της μάστιγας της σεξουαλικών επιθέσεων στην Καθολική Εκκλησία, είχε συγκαλέσει τον Φεβρουάριο του 2019 μια πρωτόγνωρη Σύνοδο Κορυφής στην οποία μετείχαν 114 πρόεδροι των επισκοπικών διασκέψεων.

Με την ευκαιρία αυτή, είχε δεσμευτεί να «δώσει ενιαίες οδηγίες για την Εκκλησία», επικαλούμενος πρωτίστως νομικές αναφορές που ισχύουν ήδη στο Αστικό και στο Κανονικό Δίκαιο.

Πράγματι, τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν σήμερα, δεν προτείνουν νέους κανόνες ούτε τείνουν να υποκαταστήσουν τη Δικαιοσύνη της Καθολικής Εκκλησίας στη δικαστική διαδικασία, υπογραμμίζει το Βατικανό, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Βατικανό συνέταξε ένα έντυπο καταγγελίας αδικήματος. Ο υπεύθυνος που θα ειδοποιηθεί πρέπει να πληροφορήσει για την ταυτότητα του ύποπτου ιερέα, τα διάφορα θρησκευτικά του καθήκοντα, την ημερομηνία των γεγονότων και το όνομα του φερόμενου θύματος ή των φερόμενων θυμάτων, τα μέτρα που ελήφθησαν από την εκκλησιαστική αρχή, και σε περίπτωση ποινικής διαδικασίας, το όνομα του εισαγγελέα και των εμπλεκομένων δικηγόρων στην υπόθεση.

Η Εκκλησία ταλανίζεται εδώ και χρόνια από τις διαδοχικές αποκαλύψεις για μαζικά σκάνδαλα παιδεραστικών πράξεων που διαπράττονταν επί δεκαετίες από ιερείς ή μοναχούς και συχνά καλύπτονταν από την ιεραρχία τους σε αρκετές χώρες, κυρίως στις ΗΠΑ, στη Χιλή, στη Γερμανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ